Spelarna: Utsatta för sexuella trakasserier

Publicerad 2018-02-05

Irma Helin gick till Djurgården från Linköping i november 2017.

En tredjedel av spelarna i en enkät gjord av Fotbollskanalen uppger att de utsatts för sexuella trakasserier.

Allt från sexistiska kommentarer, tafsande till rena övergrepp.

– Jag blir så klart ledsen och förfärad, säger Djurgårdens Irma Helin.

En tredjedel av spelarna i damallsvenskan har blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Det är resultatet av en enkät som Fotbollskanalen gjort med samtliga klubbar i damallsvenskan med 53 svarande.

Spelare har utsatts för flera olika typer av sexuella övertramp med allt från sexistiska kommentarer, tafsande till rena övergrepp.

– Jag blir så klart ledsen och förfärad över det, men jag är samtidigt inte särskilt förvånad. Jag har svårt att tro att just fotbollen skulle vara ett skyddat rum, med tanke på hur det ser ut i resten av samhället, säger landslagsspelaren Irma Helin, till vardags i Djurgården, till sajten.

”Under all kritik”

Helin berättade själv nyligen att hon blev kysst på munnen av en man under Fotbollsgalans efterfest och att hon bland annat varit med om att män tagit henne på rumpan under föreningsfester, i en intervju med Dagens Nyheter.

– Då kom en man, som vi kan kalla fotbollsintresserad, fram och kysste mig på munnen utan förvarning, och förklarade att han var glad för att jag bytt klubb. Han var säkert 30 år äldre än mig, och det var absolut inte okej. Tror aldrig han hade gjort så mot en herrspelare, sa Helin.

Och flera av spelarna vittnar om att de utsatts av personer inom sin egen förening.

– Det är under all kritik. Jag blir bara väldigt besvärad och tänker att det inte får gå till så. Jag önskar att idrotten och fotbollen var en skyddad plats, för både barn och vuxna. Men framför allt för barn och ungdomar. Att det definitivt inte är så är väldigt oroväckande, säger Helin nu.

”Lätt att skriva ned ett dokument”

I enkäten berättar spelarna även att de saknar stöd från klubbarna, därför struntat i att anmäla samt att frågor om sexuella trakasserier inte tas upp tillräckligt.

– Det är otroligt viktigt att vi skapar miljöer i föreningarna som gör att spelarna vågar ta upp det här. Det är lätt att skriva ner värderingar i dokument, men vi måste leva våra värderingar. Det måste vi (SvFF) och alla föreningar. Det är otroligt viktigt att kunna skapa den tryggheten för alla som verkar inom föreningarna, säger svenska fotbollförbundets ordförande Håkan Sjöstrand.

Följ ämnen i artikeln