Debutanten tvåmålsskytt – LFC går upp i serieledning

Publicerad 2017-05-15

Linköping utökar sin supersvit i årets damallsvenska.

De regerande mästarna går åter upp i serieledning efter att KIF Örebro besegrades borta med 4–1.

LFC’s nya anfallare Emmaliina Tulkki, 17, spelade sin första match från start, och tackade för förtroendet med att göra två mål.

Linköpings FC kom till matchen med fyra segrar på fyra matcher, och skulle gå upp i serieledning så länge man tog poäng. Då gjorde de regerande mästarna inga misstag. LFC dominerade matchen och vann till slut med övertygande 4–1, trots att de missade en straff och flera jättelägen.

– Vi gör säsongens bästa seriematch. Vi är riktigt bra över merparten av matchen. Vi har full koll och vinner rättvist, säger LFC’s tränare Kim Björkegren till Sportbladet.

Två mål för Tulkki i första starten

1–0 kom dock först i den 27:e minuten, av Emma Lennartsson. Mittfältaren höll sig framme på returen på Jessica Samuelssons skott. Fem minuter senare fick Linköpings nyförvärv, Emmaliina Tulkki, göra sitt första damallsvenska mål. Den finländska stortalangen stötte in bollen bollen nära mål efter en passning från Samuelsson.

Samma Tulkki skulle även punktera slutresultatet till 4–1, efter att LFC’s Lina Hurtig och Örebros Fanny Andersson gjort varsitt mål för sina respektive lag.

Tulkki kom till Linköping i februari, och har spelat landslagsfotboll på ungdomsnivå för Finland.

– En ung tjej med jättetalang. Hon pendlar upp och ner som unga gör, men i dag släppte det rejält, säger Björkegren.

Segern innebär att Linköping går upp i serieledning, två poäng före Eskilstuna, och sex poäng före stora guldkonkurrenten Rosengård. I nästa omgång möter storklubbarna varandra på Linköping Arena.