HULIGANJÄGARNA

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2009-05-29

Fotbollens nya övervakningssystem hämtar inspiration från dokusåpan: 'Det ska vara svårt att vara huligan'

Från Big Brother och Robinson till Olympia.

Johan Ericsson har flyttat uppmärksamheten från vad som händer i dokusåpornas värld till fotbollsläktarna.

Tillsammans med kollegan Fredrik Sturesson har han på Olympia i Helsingborg byggt upp ett hypermodernt övervakningssystem.

– Vi har tagit med oss kunskaperna från dokusåporna, säger han.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Johan, 41, har en gedigen bakgrund inom TV.

– 20 år, säger han. Först som fotograf, redigerare och teknikchef inom TV4.

För nio år sedan hoppade han av och startade eget.

– Jag byggde, eller var med om att bygga, tekniken till bland annat Big Brother, Paradise Hotel och flera studios i Stockholm och ansvarade för den tekniska lösningen för produktioner som Farmen, Robinson och Harem, berättar han.

Det var med andra ord han som såg till att vi tittare kunde se och höra vad som hände och pratades i programmen.

I fjol sålde han sitt företag Stream & Co för att ge sig in en annan övervakning. Resultatet blev övervakningsföretaget Omniprotect.

– Jag startade det tillsammans med min granne här ner i Skåne, Fredrik, som är en duktig säljare inom media och data.

En av de första kunderna blev Helsingborgs stolthet, HIF. Därför ser nu deras övervakningsrum högst uppe under taket på Olympia ut som kontrollrummet på en TV-station med bilderna från de olika kamerorna samtidigt uppe på en skärm. Den här dagen möter Helsingborg TFF från Trelleborg. I kontrollrummet sitter Fredrik som operatör, en ordningsvakt, säkerhetscheferna från HIF och TFF, Frederik Ericsson och Mathias Torstensson plus Karin Stenhäller från polisen.

Deras gemensamma jobb är att hålla ett öga på publiken.

– Om jag ser något hända på läktaren vänder jag mig till operatören, berättar Karin Stenhäller. Han kan då leta upp oroshärden med sina kameror.

Operatören har tillgång till sju rörliga kameror som täcker hela arenan.

– Om polisen säger till mig att en kille i röd tröja på en viss sektion till exempel kastat en flaska är det lätt för mig att leta upp och zooma in på honom, säger Fredrik.

Med en knapptryckning kan han sedan skriva ut bilden på papper.

– Därefter är det upp till säkerhetsansvariga eller polis att identifiera honom.

– Vi har ju inga stora bråkstakar i vår klubb, säger Mathias Torstensson. Och de som kan ställa till med något känner jag till.

– Om vi inte vet vet vem personen är kan vi alltid beskriva honom över radion till våra kollegor och ordningsvakter på den läktaren, säger Karin Stenhäller.

Därmed kan den misstänkte gripas.

– Omständigheterna får avgöra hur vi gör, fortsätter Karin Stenhäller. Vi undviker att ingripa under spel eftersom det är svårt. Men i paus eller efter match kan vi slå till.

– Det har hänt att vi med kameran har följt någon hela vägen till utgången till dess att polisen tagit honom, säger Fredrik.

Tekniskt vore det inga problem att skicka bilden direkt från datorn till polisens mobiltelefon.

– Men där lägger lagen hinder i vägen, säger Johan Ericsson.

Något som kan kringgås genom att polisen fotograferar av bilden med sin mobil och skickar det till kollegorna som ett MMS.

Systemet gör det också möjligt att gå tillbaka och titta på vad som hänt, ungefär som en repris i en fotbollsmatch på TV, men utan att inspelning av hela matchen avbryts.

– Vi sparar dessutom alla matcher som spelas i en månad och kan gå tillbaka och titta, fortsätter han.

– Bilderna kan användas som bevis i efterhand, skjuter Karin Stenhäller in.

– Vi vill att kamerorna som sitter upp ska användas, säger Johan Ericsson. Inte bara i avskräckningssyfte utan på riktigt. Den kunskapen har vi lärt i jobbet på TV. Det ska vara svårt att vara fotbollshuligan på Olympia.

Följ ämnen i artikeln