Poängkungen Nanasi frälste MFF mot Västerås

Fjärde raka 1–0-förlusten för tappert VSK

Publicerad 2024-04-20

MALMÖ. Västerås blev första lag att rubba Malmö FF.

Men till slut fick nykomlingen och storspelande målvakten Johan Brattberg ge sig – efter ett misstänkt offsidemål.

– Jag hade dömt offside om jag varit domare, säger Brattberg.

Malmö FF

Norrköping åkte dit med 1–5, Hammarby hade inte en chans och Värnamo blev utklassade.

I stället var det nykomlingen Västerås, med tre raka 1–0-förluster, som blev första lag att bjuda Malmö FF på riktigt motstånd i år i allsvenskan – i Malmö till på köpet.

VSK, som inte verkar rädas någon motståndare i sin allsvenska comeback, skapade ett par heta lägen redan de första tre minuterna som MFF med möda redde ut.

MFF åt in sig i matchen och hade ett par fräsande eller tunga skott som Johan Brattberg, bäst på plan, kunde rädda.

Utbuade med en kvart kvar

VSK-målvakten fortsatte gäcka Erik Botheim och Sebastian Nanasi i början på andra halvlek.

I mitten av andra halvlek var det VSK som kom allt närmare ett ledningsmål. Med en kvart kvar buade hemmapubliken ut sitt lag när Botheim, i anfall, slog en längre boll hem till Pontus Jansson i stället för att gå framåt.

Då satte MFF in forceringen.

Sebastian Nanasi jublar efter 1–0.

Brattberg stod för en ny parad, denna gång i kategorin fantomräddning, när han i den 78:e minuten, stoppade både en fin nick på hörna av Derek Cornelius och Sören Rieks avslut på returen.

Men i den 82:a minuten fick Brattberg och VSK ge sig. Sebastian Nanasi stod för ett solonummer där han lurade/dribblade bort tre-fyra VSK:are och avslutade med att placera in segermålet bakom en skymd Brattberg.

Offside?

Repriserna visar att det var Botheim som i misstänkt offsideläge såg ut att skymma VSK-målvakten.

– När jag ser det nu efteråt kanske jag skulle ha reagerat på det hos domaren, säger Brattberg.

När du sett målet i efterhand – hade du dömt offside om du varit domare?

– Ja, det hade jag.

Det här var den första allsvenska matchen i VSK-tröjan för Brattberg, som kom från Häcken i år. Han har varit bänkad under den allsvenska inledningen till förmån för Anton Fagerström.

– Vi gick in i den här säsongen med två väldigt bra målvakter. Anton har gjort det bra. Malmö är väldigt starka på fasta situationer och vi behövde Johans längd där. Nu fick han dessutom göra några riktigt vassa räddningar, säger VSK-tränaren Kalle Karlsson om det överraskande målvaktsskiftet:

Brattberg om sin match:

– Klart jag är nöjd med min insats. Vi är kvar i matchen hela vägen fram till målet. Men jag vill vinna också.

Piken mot Djurgården

Sebastian Nanasi har nu gjort poäng i samtliga sina tävlingsmatcher i år, såväl allsvenskan som i cupen.

– Det är nåt som är positivt och som jag ska försöka hålla i, säger han.

Nu väntar ett tajt schema för MFF med tre stormatcher på en vecka: Djurgården borta på torsdag, AIK hemma på söndag och cupfinalen mot Djurgården hemma nästa onsdag.

Inför denna period har Rydström roterat ganska friskt på de offensiva positionerna för att spelarna ska vara fräscha inför den hektiska veckan. Men Sebastian Nanasi har startat samtliga matcher och spelat nästan 90 minuter i alla. Inte ens när MFF ledde med 3–0 i paus mot Värnamo senast bytte han ut sin poängkung utan lät honom spela hela matchen.

– Vi hoppas att vi kan byta ut honom i 60:e mot Djurgården när vi leder med 3-0, ler Rydström och skickar därmed i väg en lite kaxig passning till djurgårdarna.