"Peking" på väg ut ur allsvenskan

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2008-09-14

Helsingborg närmar sig Elfsborg

IFK Norrköping är på väg ut ur allsvenskan med dunder och brak. I dag blev det förlust med 3–4 hemma mot Helsingborg som därmed befäste sin tredjeplats. Tack vare 18-årige Rasmus Jönsson.

Just nu är det inget som talar för att IFK Norrköping ska rädda sig kvar i allsvenskan. I dag blev laget fullständigt bortblåst av gästerna Helsingborg under de första 19 minuterna och trots en tapper insats i andra halvlek kunde aldrig hemmalaget resa sig. Att IFK är ett lag som måste vinna och därför måste kriga om varje poäng syntes inte under de första 45 minuterna. Efter tolv minuters spel kom 0–1 genom talangen Rasmus Jönsson.

Jönsson satte 3–0

Jönsson var inte färdig med det. Bara fyra minuter senare satte han fart längs kanten och spelade in bollen till Isaac Chansa som enkelt kunde stöta in bollen. Sedan dröjde det ytterligare tre minuter innan den 18-årige jättetalangen bestämde sig för att avgöra matchen. Anfallskollegan Henrik Larsson fick två man på sig innan han spelade fram Jönsson som satte 0–3 och därmed var det över för "Peking". Åtminstone trodde nog Helsingborg det.

I den andra halvleken ryckte IFK upp sig rejält. Till en början såg Kevin Amunekes reducering bara ut som kosmetika, men Norrköping fortsatte framåt som ett lag utan något att förlora. När Daniel Bamberg gjorde 2–3 med 13 minuter kvar levde plötsligt hoppet. Det dog när Roman Kienast satte 2–4 sju minuter senare efter en hörna och då spelade Mikael Roths 3–4 i 89:e minuten ingen roll.

Elfsborg inom räckhåll

IFK Norrköping uppträdde som ett superettan-lag i den första halvleken och i dagsläget är det egentligen inget som talar för att nykomlingen ska hålla sig kvar i högsta serien. Den starka avslutningen är i slutändan inget värt när man ger bort segern på bara 19 minuter. Helsingborg är igång ordentligt igen efter en lite tyngre period. 5–1 senast mot Hammarby och nu 4–3 mot IFK Norrköping och nu har laget ett tydligt grepp om den där tredjeplatsen.

Dessutom är faktiskt Elfsborg inom räckhåll, bara fyra poäng före efter dagens 0–0-match borta mot GIF Sundsvall. Dock har boråsarna en match mindre spelad.