Tunga repliken till Lagerbäck

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-05-28

MFF:s målkung: ”Kan bara svara på planen”

ÖSTERSUND. Petad från EM av Lars Lagerbäck.

Då replikerade Vidar Örn Kjartansson med ett nytt hattrick mot Östersund och mål för tredje matchen i rad.

Nu har islänningen totalt åtta fullträffar i allsvenskan – alla i maj.

– Jag kan bara svara på planen och det har jag gjort nu, säger islänningen.

Malmö FF

Ett sargat Malmö FF, med hela sju spelare på skadelistan, fick en perfekt start på besöket i Östersund.

Markus Rosenberg rullade in 1-0 i den tredje minuten och Vidar Örn Kjartansson skarvade in 2-0 i den sjätte.

Sedan tog Östersund över i första halvlek och skapade flera halv- och helchanser.

Närmast var Saman Ghoddos på volley från fem-sex meter men MFF-keepern Johan Wiland gjorde en ypperlig fotparad.

I andra fortsatte Östersund hålla i taktpinnen och efter 63 minuter kom reduceringen inför rekordpubliken på Jämtkraft Arena (7739 åskådare) på Alex Dyers nick.

Men MFF och Kjartansson replikerade direkt. Magnus Wolff Eikrem stod för sin tredje assist i matchen och islänningen smällde in 3-1 vid närmsta krysset med ett riktigt klassavslut.

Bara tre anfallare i EM

På stopptid kunde han sedan fullborda sitt hattrick med att kontra in 4-1 trots att hemmalaget haft 61 procent av bollinnehavet och 15-8 i avslut.

Det var islänningens åttonde mål i allsvenskan och han har nu gjort mål i tre matcher i rad.

Målen var också en kontring till Lars Lagerbäck. Den isländske förbundskaptenen valde att peta Kjartansson från EM-truppen, till anfallarens stora besvikelse.

– Jag har varit med i truppen i två år och så tog de bara ut tre anfallare. Om det var för att jag inte gjorde mål i början av säsongen så tycker jag att det är märkligt, säger Kjartansson, som tog med sig matchbollen hem.

Han hymlar inte om att han vill visa Lagerbäck att denne gjort fel.

– Det kvittar vad jag säger och tycker i media. Jag kan bara svara på planen och det har jag gjort nu. Det känns bra.

Bäst rustade inför transferfönstret

Markus Rosenberg tycker att Lagerbäck gjorde fel:

– Det är konstigt att han inte är med. En sådan spelare vill väl alla ha med.

Kjartansson har dock fått beskedet att han är den ende anfallaren på Lagerbäcks reservlista och förstavalet Kolbeinn Sigthorsson har gått skadad i två månader och är ett frågetecken inför EM.

– Jag är redo. Men jag hoppas för lagets skull att Sigthorsson kan vara med.

Vid de två första målen firade Kjartansson med att sätt fingret för munenn i en hysch-gest.

– Det bara blev så. Jag läste en del skit om mig i början av säsongen och jag har vart lite förbannad, säger Kjartansson.

4-1-segern innebär att MFF kommer att toppa allsvenskan över EM-uppehållet. I sommar stundar ett transferfönster där serieledarna står bäst rustade, menar Rosenberg.

– Vi är självklart i förarsätet där. Vi behöver inte sälja någon spelare om vi inte vill. Den situationen är de andra lagen inte i, säger lagkaptenen.