Titta, här är Öster bäst

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2013-01-22

Bergström: Sista pusselbiten föll på plats som en skänk från ovan

När Öster i går presenterade rivalens skyttekung gick det i linje med hur allsvenskans silly season hittills har varit.

Nykomlingen han kom till har värvat bäst.

Nykomlingen han lämnade har värvat sämst.

Följ ämnen

I fjol gränsade Öster till att vara för bra för superettan. De plöjde sig igenom de första arton omgångarna utan att förlora och segelflög sedan mot avancemanget.

Det var klart 21 oktober. Då tog sportchefen Peter ”Kuno” Johansson fram ett papper och listade vad som krävdes för att etablera sig i allsvenskan.

Kvalitet var det första, rutin det andra, önskan att trivas i den småländska gruppen det tredje. På det följde fem positioner som skulle fyllas: en mittback, en innermittfältare, två yttrar och en kreativ jäkel runt straffområdet.

Potentiella värvningar bjöds ner till ­lagets nya arena för en rundtur. Kuno mötte upp, visade gymmet, planerna, personalen, lät gästerna lukta på mixen av ­anrikt och nybyggt. Sedan skrev de på i strid ström: Kenny Pavey i november, ­Juan Robledo i december, Vlado Zlojutro och Josef Elvby i januari.

Komplement till Söderberg

Den sista luckan bävade Kuno mest inför. Offensiva kreatörer är dyra på hemmaplan och svårscoutade exempelvis i Västafrika. Och hur garanterar man att värvningen trivs?

Förrförra onsdagen föll en skänk från ovan, från norr.

– När jag läste att Pablo Pinones-Arce­ lämnade BP tog jag kontakt direkt. Vi vet vad det är för spelare och människa, så det gick fort. Vi bestämde träff tre-fyra dagar senare.

BP hade inte råd att förlänga, trots att han vann superettans skytteliga. Blev det dyrt för er?

– Nej, inte alls. Jag tror att alla­ var nöjda.

Finurliga Pinones-Arce är tänkt som komplement till den renodlade anfallaren Freddy Söderberg. Därmed har Öster värvat färdigt och i stort behållit hela fjolårstruppen.

Hur var det då med rutinen?

Jo, det är inga valpar som kommit till Växjö. Fyra av nyförvärven har passerat 30-strecket, tillsammans är de fem spelarna 150 år gamla.

Hade en strålande vår

När Sportbladet här ­intill rankar de allsvenska lagens truppförändringar sedan förra säsongen kommer Öster etta för sitt systematiska arbete.

Malmö är tvåa, men hade landat lägre på listan om de inte i går hade presenterat ersättaren till Daniel Larsson. Magnus Erikssons strålande vår med Åtvidaberg i fjol tog honom till belgiska Gent, men där hann han knappt packa upp väskorna innan han skulle vända hemåt igen. Eriksson trivs i skarvspelet och är inte lika utpräglad djupledslöpare som Larsson. Om inte spelglädjen har runnit ut någonstans i Belgien kommer han hålla sig centralt i Malmös anfall och få mycket bollar att jobba med.

Måste få in stabilitet

Det finns ett stort mellanskikt i vår genomgång. Det är lagen som hittills behållit sina trupper men värvat försiktigt. Var de landar om ett par veckor är i nuläget svårt att spå. Men att placera Brommapojkarna sist krävde inte mycket eftertanke.

Laget måste få in stabilitet till sina talangfulla ynglingar. Hittills har de värvat en hyfsad back och tre skadeförföljda killar. På minuskontot har de sina två mest lovande spelare, Ludwig Augustinsson och Nabil Bahoui.

Och just det, en till:

– Klart det kommer att bli lite konstigt att möta sitt gamla lag, men det är fortfarande fotboll det handlar om. Jag lämnar BP med högt huvud, jag har skött mig exemplariskt där, men tror på satsningen här i Växjö, säger Pablo Pinones-Arce.