Räddar Bajen – med elva sekunder kvar

Publicerad 2011-10-22

Bojassén stor hjälte i osannolik avslutning

Tio år och en dag efter SM-guldet hade Hammarbys dröm förvandlats till en mardröm och kval till division 1 för Hammarby.

Då klev Sebastian Bojassén fram och räddade laget kvar i superettan med matchens absolut sista spark mot Ängelholm – efter 94 minuter och 49 sekunder.

– Det är som en film, säger Bojassén till Sportbladet.

Den 21 oktober 2001 klockan 15:00 inleddes matchen som skulle ge Hammarby klubbens första SM-guld. Den 22 oktober 2011 klockan 15:00 gästade Hammarby Ängelholm och var sekunder från att behöva kvala till division 1. Om det inte hade varit för Sebastian Bojassén och fem minuters tillägg hade mardrömmen slagit in.

Elva sekunder kvar

Efter 94 minuter och 49 sekunder avgjorde 26-åringen matchen mot Ängelholm med matchens enda mål och räddade Hammarby kvar i superettan.

– Det kunde ha slutat hur som helst. Nu gjorde jag mål på sista sparken. Det är som en film, säger Bojassén.

– Det var mitt första mål för säsongen. Det var extra och annorlunda att ens göra mål, sedan fick jag avgöra också.

Avslutningen i matchen var bland den märkligaste som skådats i svensk fotboll. Ställningen var 0-0 och båda lagen tvungna att vinna. Ängelholm för att ta sig till allsvenskan och Hammarby för att undvika kval då Jönköping Södra slog Sundsvall med 2-1.

Alla 22 spelare anföll

Det gav två lag som flyttade upp alla spelare offensivt och öppnade försvaret vidöppet. Sebastian Castro-Tello blev helt sopren i den 90:e minuten men sköt rakt på målvakten Matthew Pyzdrowski. På övertid var det Fadi Malkes tur att rinna igenom men både första skottet och returen räddades av Pyzdrowski.

Chanskavalkaden fortsatte sedan när Castro-Tello missade två nya superlägen och Maic Sema ett när Ängelholm flyttade upp alla sina spelare i jakten på ett segermål. Men båda lagen var lika usla på att avsluta.

– Tillslut tror man att man har fått för många chanser för att få in ett mål, säger tränaren Roger Sandberg.

Tillägget på fem minuter blev räddningen för Hammarby. Med matchens absolut sista spark räddade Bojassén den klassiska klubben från ett ödeskval när till och med målvakten Johannes Hopf var med i anfallet.

– (Johannes) Hopf kommer springande och touchar bollen. Men så kan jag dra till med vänstern. Det händer inte att jag skjuter med vänstern, säger Bojassén.

Var det första gången i år du skjuter med vänstern?