glödhet Henke får sällan spela från start – men när han gör det är han hypereffektiv. I går slog han till igen med sitt åttonde ligamål. ”Formen känns OK”, säger Henke.

Henrik Larsson är effektivast i spanska ligan.

Ingen gör så många mål på så få spelade minuter som Henke.

– Det är möjligt. Formen känns OK. Jag ska inte klaga.

På de 26 minuter han fick spela mot Osasuna reducerade Henke till 1-2 efter att bara ha varit på planen i åtta minuter. En perfekt avslutning med vänster bredsida efter en öppnande diagonallöpning och en lika perfekt framspelning av Ronaldinho.

”Det känns sådär”

– Det känns sådär när man gör mål och vi förlorar. Synd att vi inte kunde få ett bättre resultat, men så är det, säger Henke.

Minuterna innan målet brände han ett lika klart friläge. Återigen frispelad av en perfekt Ronaldinhopassning.

– Jag försöker skjuta med utsidan. Tyvärr får jag iväg bollen rakt fram i stället för mot bortre stolpen. Jag trodde att den första passningen skulle glida som den andra gjorde. Så att jag kunde dra den direkt mot mål i steget.

Grov målvaktstabbe

I och med förlusten stannar Barcelonas försprång ner till Valencia och Real Madrid på nio poäng i La Ligas toppstrid.

– Klart att vi kunde ha drygat ut den lite till, men så är det ibland, säger Henke.

Osasuna vann tack vare ännu en grov målvaktstavla av Victor Valdés som bjöd på 1–0-målet. Oattackerad tappade han en enkel höjdboll så att Valdo bara hade att rulla bollen i tomt mål.

Andra hemmamålet var en skänk av domaren sen Savo Milosevic valt att landa på knäna i stället för att stå på fötterna sen han hoppat över glidtacklande Edmilson. Patxi Punal placerade bollen mitt i målet.

– Jag såg bara lite grand av straffsituationen, men det jag såg såg väldigt märkligt ut, säger Henke.

Edmilson fick sitt andra gula kort i situationen. På övertid åkte även Thiago Motta ut för en allt för våldsam satsning.

Började på bänken

Att Henke Larsson fick starta på avbytarbänken trots sin bevisligen mycket goda form har han inga officiella synpunkter på. Giuly, som kom tillbaka efter skada, fick starta på högerkanten.

– Ingen aning varför. Han (Rijkaard) hade ett lag han ville spela i dag. Inget jag kan göra något åt, säger Henke Larsson.

Åtta ligamål

Men nu har han gjort åtta ligamål och Barcelona har fungerat bättre som lag de minuter han varit med på planen i lagets matcher i år. Det kommer att bli ett hårt tryck på honom i vår att ändra sitt beslut om att flytta hem till Helsingborg.

Fans, media och klubbledningen vill att Henke Larsson ska bli kvar i Barcelona, men än så länge har han inga planer på att tänka om.