Här dödar Elfsborg "EM-spöket"

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2012-07-22

Tog första allsvenska segern på nästan två månader

Nu har Elfsborg dödat ”EM-spöket”.

I dag kom första segern på nästan två månader när Kalmar slogs tillbaka med 3–0.

– Vi har inte haft 100-procentig energi tidigare. Det hade vi nu, säger Elfsborgtränaren Jörgen Lennartsson.

När allsvenskan gjorde uppehåll för EM i Polen och Ukraina hade nog många redan räknat med att Elfsborg säkrat SM-guldet.

När Elfsborg vann mot Häcken den 24 maj var avståndet ner till tvåan Malmö hela åtta poäng, och anfallaren Lasse Nilsson talade klarspråk efter 2–0-segern:

– Tappar vi åtta poängs ledning på 18 matcher så är det riktigt dåligt, sa dalmasen till Sportbladet då.

Men efter EM började Boråslaget att darra.

Först gick man på en 1–5-smäll borta mot Åtvidaberg.

Sedan fick man bara 0–0 hemma mot Mjällby.

I förra veckan kom ännu en förlust borta mot Kalmar (1–2) – och guldnerverna såg ut att ha drabbat Elfsborg med full kraft.

Nilsson visade vägen

Men i söndagens returmöte med Kalmar gav sig Elfsborg aldrig sig själva något utrymme att tvivla.

Lasse Nilsson styrde in 1–0 på nick på ett inlägg från Andreas Klarström redan i den tolfte matchminuten. Och knappa tio minuter senare skickade David Elm in 2–0 efter att bollen styrt på Paulus Arajuuri och gått förbi Etrit Berisha i Kalmarmålet.

Resultatet stod sig halvleken ut och efter paus försökte Kalmar skaka liv i matchen när man öppnade piggt.

Men när Lasse Nilsson spelade fram Viktor Claesson till 3–0 efter bara sex minuter blev uppförsbacken för brant för smålänningarna.

–Hade vi fått in 1–2 hade det kunnat väcka tvivel, nu fick de i stället 3–0 och då är det jävligt tungt, säger Kalmars Henrik Rydström till Canal plus efter matchen.

Jörgen Lennartsson:

– Jag är riktigt nöjd med helheten. Efter en downperiod visade vi vilken kvalitet som finns i laget. 3–0 var i underkant.