Ilskan: Okunnigt och fördomsfullt!

Publicerad 2016-01-18

Nationella samordnaren Agneta Bloms slutrapport får skarp kritik.

Alla människor som var på allsvensk fotboll i fjol utsattes för fara om knallskott eller bengaler tändes.

Det är ett av påståendena i den nationella samordnaren Agneta Bloms slutrapport som får skarp kritik.

– Skulle beskrivningarna stämma hade våra sjukhus varit fulla, svarar Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Följ ämnen
Agneta Blom, (S) nationell samordnare för positiv supporterkultur och idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Det behövs inte längre en nationell samordnare för svensk fotboll. Det var en av slutsatserna när Agneta Blom, som har haft uppdraget under 2015, lämnade sin slutrapport.

Problem med pyroteknik, våld och hot finns fortfarande, framför allt i fotbollen, men förbund och polis har tillräckliga resurser för att handskas med dem själva, anser Blom.

– Här finns redan en verktygslåda att arbeta med. Här behövs implementering och genomförande av parterna innan det är motiverat med ytterligare åtgärder, säger hon och får medhåll från idrottsminister Gabriel Wikström (S):

"Tar ett steg tillbaka"

– Det betyder inte att vi på något sätt släpper arbetet med en positiv supporterkultur från regeringens sida. Det vi gör är att ta ett steg tillbaka för att parterna måste göra jobbet, säger Wikström.

För den enskilda fotbollsbesökaren kanske det låter byråkratiskt och svårt att ta till sig, men en närmare läsning av Agneta Bloms slutrapport visar en bild av hur svensk fotboll mådde 2015.

Medan bandyn och hockeyn generellt har lugna arrangemang står om fotboll att "arbetet förefaller gå trögt" och att "de största problemen med idrottsrelaterade idrottsstörningar, våld och annan brottslighet är kopplade till just fotbollen".

Svensk elitfotboll (Sef, som representerar elitklubbarna) tycker att fotbollen är alldeles för negativt skildrad.

– Rapporten speglar inte riktigt vår bild. Vi anser att vi har haft hög grad av säkerhet på våra arrangemang. Det har funnits problem på vissa arrangemang med pyroteknik, men i allt väsentligt har vi genomfört en bra säsong, klubbarna gör ett mycket bra säkerhetsarbete och våra supportrar är fantastiska, säger generalsekreteraren Mats Enquist, som understryker att det blivit mer publik och färre brott på arenorna.

"Alla befann sig i fara"

Så vad är det huvudsakliga problemet med rapporten?

– Jag har framför allt ingen riktigt förståelse för dess starka och ensidiga problemorientering.

Ligger inte det i hennes uppdrag att peka ut problemen?

– Så behöver det verkligen inte vara, lösningar är ju mer intressanta och konstruktiva än problemen - fast svårare att hitta och de kräver samordning av flera parter för att lösa. Det pekade till exempel Björn Eriksson (tidigare samordnare) på. Det heter ju nationell samordnare, inte nationell problemorienterare.

En mening är särskilt klandervärd, enligt Mats Enquist. På sida 18 i rapporten står att läsa:

Alla människor som befunnit sig inne på arenorna, som publik eller för att arbeta, har utsatts för fara genom att personer som befunnit sig på ståplatsläktarna har kastat knallskott och illegalt bränt pyroteknik av flera olika slag.

Problemen tar tid att lösa

– Den är väldigt proportionslös och okunnig. Det finns inget som helst belägg för att det är ens i närheten av sanningen. Tyvärr finns flera svepande och emotionella utspel i stället för att hålla sig till fakta. Skulle beskrivningarna stämma hade våra sjukhus varit fulla efter våra evenemang. Tvärtom är det väldigt säkert att gå på fotboll.

Hur påverkar rapporten svensk fotboll?

– Egentligen inte alls. Vi fortsätter med vårt arbete ihop med våra klubbar, supporterorganisationer, polisen och Svenska fotbollförbundet. Man måste förstå att det inte finns någon quick fix, att det inte räcker med fördömanden eller att sätta sig på höga hästar. Många problem tar tid att lösa, men den tiden är vi beredda att ge och det tålamodet har vi.