Piteåtränaren om krisen: ”Inte lyckats skydda spelarna”

SM-guld 2018 – nu riskerar laget degradering: ”Kassörerna skulle tycka att det var bra”

Publicerad:

FOTBOLL

SM-guld för två år sedan – nu stor kris på nedflyttningsplats.

Pressen har ökat på Piteå efter framgångarna, vilket blivit ett problem för truppen som inte liknar något annat topplag, menar tränaren Stellan Carlsson.

– Vi har inte lyckats skydda spelarna, säger han.

Att Piteå ligger på nedflyttningsplats i damallsvenskan med fyra omgångar kvar har överraskat många.

Tränaren Stellan Carlsson som tagit både SM-guld och flera topplaceringar med laget under åren är så klart missnöjd men inte helt förvånad över att säsongen varit tuff. Hela tio spelare, och mängder av allsvensk rutin, lämnade laget inför säsongen. Sedan kom corona.

– Misslyckandet från min sida är att jag inte fått det att kugga i tillräckligt bra. Sen att det är en tuff situation, det är som det är. Har man följt oss och jobbat med det här kanske det ändå inte är så jätteförvånande.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

När andra topplag i ligan plockar in allt från utländska landslagsspelare till svenska a-landslagsspelare eller kanske toppspelare från ett annat lag i ligan har Norrbottenlaget, trots framgångarna, inte samma möjligheter.

– Går man in och tittar på de här nio åren som jag jobbat så stämmer det inte med hur vi fått göra. Vi har jobbat med spelare som antingen inte platsat i ett annat allsvensk lag, eller spelat i ett lag som åkt ur allsvenskan, sen har det varit spelare som kommit från elitettan och inte alls spelat i allsvenskan, eller att man till och med spelat i division 1.

Stellan Carlsson menar att en nyckel till framgång under hans år i klubben varit att det funnits ett lugn kring gruppen, att man förstår att det inte bara är att kliva in i damallsvenskan utan att det tar tid att uppnå den allsvenska nivån man vill.

Men nu har något förändrats.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Stellan Carlsson.

– Förväntningarna runt laget har stegrats samtidigt som förutsättningarna är precis likadana. Spelarna som kommer till Piteå är inte etablerade toppspelare i damallsvenskan och det har varit ett problem och en tuff utmaning att det inte har varit ett lugn kring spelarna på samma sätt. Man förväntas vara en toppspelare från det att man sätter på sig den röda tröjan, men sanningen är att det funkar inte så.

Carlsson är självkritisk, och menar att det inte bara är de nya spelarna som tyngts.

– Vi har inte lyckats skydda spelarna från de förväntningarna och när det börjat gå dåligt resultatmässigt så har trycket blivit jäkligt tufft. Både för de nya spelarna men kanske framför allt på spelare som varit här länge som har ett starkt känslomässigt band till föreningen och laget. Det gäller för mig med som lagt mycket av min fotbollstid i livet just här. Det smärtar när det går dåligt.

Trots den knappa erfarenheten på många håll finns en hel del Piteårutin kvar i spelare som Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist, Josefin Johansson, Faith Ikidi, Nina Jakobsson och återvändande Madelen Janogy. Carlsson vill inte skylla på en alltför ojämn trupp men konstaterar att spelarna kommer med en väldigt ojämn erfarenhet av att hantera en situation som den laget nu hamnar i och att flera spelare fått dra ett tungt lass i år.

– Det är alltid den samlade kraften i en trupp som avgör hur miljön blir när du tränar till exempel. Plus har du varit med länge behöver du nästan ta ett för stort ansvar för saker som sker ute på planen. Det har jag ju hört, att den och den spelaren inte levererat. Det håller jag inte med om. Alla spelare jobbar otroligt hårt för att få saker att kugga i. Sen är det lite olika perspektiv man har som spelare.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Piteå spelade i damallsvenskan för första gången 2009 och åkte då ur serien direkt. Sedan laget var tillbaka 2011 har det funnits ett Norrbottenslag i högsta serien, men nu är platsen rejält hotad. Med fyra matcher kvar är det två poäng upp till formstarka Växjö och säker mark.

Vad skulle det innebära för klubben om ni åker ut?

– Först och främst ska man komma ihåg att spelare och ledare har ett väldigt starkt känslomässigt band till föreningen och laget som jag sa så det är klart att det skulle kännas otroligt tungt att inte klara av det. Det är nummer ett att förstå det, det är tufft utav helsike.

– När det gäller föreningen som sådan så är det ett otroligt starkt varumärke och den har ett otroligt stöd i samhället, så det är självklart att man kommer ha möjligheten att resa sig ur det här. Det finns det både stöd, kraft och kunskap för. MEN.., där är vi inte än! Vi kommer att strida med alla medel som finns för att greja situationen och det är alla inställda på.

Tror du att motståndarna skulle känna att det var tråkigt om Piteå försvann från damallsvenskan eller ”vad skönt nu slipper vi en lång resa”?

– Ingen aning faktiskt, det finns säkert olika syn på det där. De kanske skulle säga en sak och tycka en annan, vad vet jag. Jag tror väl att kassörerna i alla fall skulle tycka att det var bra om vi inte var med så de slapp den kostnaden och resan till oss.

Piteå möter Eskilstuna hemma 15.00 under söndagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.