Allsvenskan i fotboll

Bakslag inför fansens återkomst: "Chockartat"

Av: 

TT

FOTBOLL

Här är bakslaget när publikrestriktionerna lättas.

En annan avståndsbedömning gör att vissa elitfotbollsklubbar inte kan ta in så många supportrar som de hade önskat.

– Det var lite chockartat, säger Suzanne Hällström, klubbchef i nykomlingen Degerfors, som får nöja sig med 1 400 åskådare mot Östersund på lördag.

Det kan vända snabbt. Från glädje till missmod.

För Degerfors del förbyttes förhoppningen om ett halvfullt (2 500) Stora Valla till vad som verkar landa på en 25–30-procentig beläggning.

I måndags bekräftade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det från och med i dag, den 1 juli, blir tillåtet med publik på upp till 3 000 åskådare vid utomhusevenemang. Lättnaderna av pandemirestriktionerna tillåter även arenor som har större sektioner att släppa in fler åskådare på ett smittsäkert sätt.

Från elitfotbollens företrädare jublades det; under coronapandemin har de svenska läktarna i princip gapat tomma. Men redan från och med den 1 juni tilläts 500 sittande åskådare på utomhusevenemang i en första lättnad av restriktionerna.

Och i helgens omstart av herrarnas allsvenska efter EM-uppehållet, blir det alltså för första gången sedan november 2019 möjligt med ett än större åskådarantal.

Kan få jubla – men bara inför 1 400 åskådare. Allsvenska nykomlingen Degerfors hade hoppats kunna ta in nästan 2 500 åskådare när publikrestriktionerna lättas, men får nöja sig med lite mer än hälften. Arkivbild.

”Rejäl skillnad”

Men det kommer inte att bli den publiktillströmning som såväl vissa klubbar som supportrar initialt tänkt sig.

Detta då det enligt de nya restriktionerna krävs en meters avstånd mellan de yttre kroppsdelarna på åskådarna för att arrangemanget ska vara smittsäkert, jämfört med en meters avstånd mellan ansikten som gällde tidigare.

Degerfors klubbchef Suzanne Hällström berättar:

– Den tolkning som har varit gjord när det var 500 åskådare, som superettan har haft en månad, är att man har kunnat använda sig av en form av schackrutesystem – att det sitter personer på varannan stol och så sicksackar man det. Men i fredags kväll gick en av landets länsstyrelser ut till en klubb i det länet och sade: Nej, så går det inte till. Det ska vara en meter mellan den längst utstickande kroppsdelen, vilket de tolkade som att man ska använda var tredje stol och bara varannan rad. Det är en ganska rejäl skillnad.

Hon fortsätter:

– Det gör att vi kan ta in knappt 1 400 – i stället för 2 400.

”Ni kan inte komma”

Suzanne Hällström säger att Svensk elitfotboll (Sef) blev varse förändringen i fredags kväll eller lördags morse.

– Sef har jobbat med att försöka få fram orsaken till det. Det man hänvisar till är pandemilagen. Vi hade ett möte alla klubbar i elitfotbollen den här veckan, där man meddelade att ”det här har man framfört och så här säger länsstyrelsen”.

– Det var lite chockartat, det första mötet. Nu hade vi inte kunnat ta in 3 000 ändå, men det fanns en glädje över kraftigt lättade restriktioner. Så det här kom som ett brev på posten.

Klassiska Degerfors är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan 1997. Suzanne Hällström medger att känslan inför lördagens hemmamöte med Östersund är en smula snopen.

– Vi är jätteglada över att vi får ta in mer publik – det är inte det. Men det blev inte precis som vi hade tänkt. Supportrarnas glädje när beslutet kom var helt otrolig. Sedan får vi säga: ”Nej, tyvärr, ni kan inte komma”. ”Men de säger ju att det är 3 000?”. ”Nej, det är inte så”, beskriver hon ett vanligt samtal de senaste dagarna.

IFK Norrköping först ut

För Sirius innebär skillnaden i avståndsbedömningen att de kan ta in 2 600 åskådare mot Mjällby på söndag, i stället för omkring 4 000, rapporterar Upsala Nya Tidning.

För fjolårets nykomling Varberg blir det endast 392 åskådare i stället för de planerade 770, mot Kalmar FF på söndag, skriver Hallands Nyheter. På andra sidan av spektrumet finns AIK, som tillkännager att man välkomnar 15 340 åskådare till hemmamötet med just Varberg den 10 juli.

Först ut med publik är IFK Norrköping, som tar emot Malmö FF hemma på lördag. ”Peking” meddelar att man tar in 2 740 i publiken.

Enligt IFK Norrköpings tf klubbchef Örjan Hansson har man dock varit förberedda på en meters avstånd mellan de yttre kroppsdelarna.

– Det går inte med fler om det ska vara smittsäkert. Vi har inte haft någon större förhoppning om att ta in mycket mer, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Fotbollsstjärnan Inge Danielsson är död

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Folkhälsomyndigheten

Degerfors IF

AIK Fotboll