”Det är synd att han har den känslan”

Dåvarande Blåvitt-tränaren bemöter Vasquez berättelse

Publicerad:
Arne Erlandsen tränade senast finländska KuPS, en klubb han lämnade vid årsskiftet.
Foto: Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Arne Erlandsen tränade senast finländska KuPS, en klubb han lämnade vid årsskiftet.

FOTBOLL

Andrés Vasquez berättar att han blev utsatt för rasism i IFK Göteborg.

Nu svarar Blåvitts dåvarande tränare Arne Erlandsen.

– Vi hade aldrig accepterat det, säger norrmannen.

Arne Erlandsen, 61, tränade IFK Göteborg mellan 2005 och 2006. Norrmannen var huvudtränare för A-laget när Andrés Vasquez, 33, flyttades upp till A-truppen.

Men Erlandsen känner inte till den historia som Vasquez nu delar med sig av.

– Det känner jag inte till och jag tänkte aldrig i de banorna. Vi hade många utländska spelare då. Jag har aldrig, under hela min fotbollskarriär, upplevt den typen av problematik, varken som tränare eller som spelare.

Du upplevde inte att han blev kränkt under den här tiden i Blåvitt? Att han blivit kallad för ”jävla zigenare”, ”jävla indian” och ”jävla blatte”?

– Inte som jag kommer ihåg det. Jag har ingen bild av att han blev utfryst på grund av rasism, det tar jag avstånd från. Vi hade aldrig accepterat det.

– Det är synd att han har den känslan, för oavsett så uttalar han sig med bakgrund att han har den känslan. Det är tråkigt.

Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Arne Erlandsen i IFK Göteborg 2006.

Erlandsen fortsätter:

– Sedan spelade han mindre och mindre under mig, det kan ju ha med saken att göra, att du känner att du inte kommer med i laget på grund av andra saker än det sportsliga. Det är inte första gången jag har hört om spelare med den typen av tankegångar.

– Jag har jobbat med massa utländska spelare under min tid som både tränare och spelare, men jag har aldrig upplevt det i mitt eget lag, att någon blivit utsatt för rasism.

”Det minns jag inte”

När ni mötte Lyn i Royal League ska du ha sagt ”stoppa den där jävla negern” om Chinedu Obasi.

– Jag kommer inte ihåg det, men oavsett vad som har sagts och vad som inte har sagts så har det aldrig varit snack om någon typ av rasism så länge jag har varit verksam.

Du minns inte om du sa de orden i paus?

– Nej, det minns jag inte.

– Men det är en helt annan tid i dag än vad det var för tio, femton, tjugo år sedan. Det är det inget tvivel om. Hur man pratade och uttryckte sig förr, det är annorlunda i dag jämfört med tidigare – det har förändrats och det är bra att saker utvecklas till det positiva. Men att saker har sagts med en rasistisk baktanke, det kan jag helt dementera.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Andrés Vasquez under en match mot Gais 2007.

”Präglade laget från dag ett”

Hur skulle du vilja beskriva din relation med Andrés under er tid i Blåvitt?

– Jag tycker att det var en bra relation, han var en ung spelare som kom upp i A-laget tillsammans med många andra unga spelare, vi hade ett väldigt bra fotbollslag, både 2005 och 2006. Det var många unga spelare som kom upp, det var ett generationsskifte under den perioden och det präglade laget redan från dag ett.

Du delar inte Andrés bild, men hur går dina tankar kring att han själv säger att han blev utsatt för rasism?

– Det är svårt för mig att ge något svar på. Det är femton år sedan. Jag har i alla fall ingen kännedom om att han blev utsatt för någon rasism, varken från spelare eller ledare i vår klubb. IFK Göteborg, så som jag känner klubben, hade tagit avstånd från det med en gång.

– Jag tror inte det är någon spelare som inte tas ut i ett lag på grund av hudfärg. Det sker i alla fall inte under mig som tränare, jag spelar med det laget som jag tror kan prestera bäst, oavsett om du är svensk, nigerian, norsk eller vad det nu är.

IFK Göteborg har valt att inte kommentera Andrés Vasquez berättelse.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN