Spelade i Maradonas tröja i Napoli: ”En klump i magen”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera svenskar spelade mot Maradona.

Men ingen kom honom närmare själsligt än Kalle Corneliusson, 44, som spelade i legendarens tröjnummer i Napoli.

– Det var en klump i magen då och nu när han har gått bort, säger han.

Sensommaren 2004 lånades Kalle Corneliusson ut från Salernitana till klassiska Napoli, som då var på rejält dekis, i Serie C.

Svensken fick göra det väldigt få har fått uppleva – spela i tröja nummer tio i Napoli.

– I Serie C var vi tvungna att spela med 1–11 i startelvan trots att Maradonas nummer 10 hade pensionerats. Så när jag spelade vänsterytter hade jag nummer 10 på ryggen – Maradonas tröjnummer, i Napoli, säger Kalle Corneliusson till Sportbladet.

Vad känner du kring det nu efter att Maradona har gått bort?

– Det är ju både sorgligt och en fantastisk upplevelse jag har fått vara med om. Det var en klump i magen då och man påminns om den känslan nu när han har gått bort. Han var min store idol när jag växte upp och när jag som tioåring såg hur han gjorde två olika, men på sitt sätt fantastiska mål mot England i VM 1986.

Kalle Corneliusson i Napolitröjan.
Foto: Omega
Kalle Corneliusson i Napolitröjan.

Omöjlig kombination i dag

– Maradona var världens bäste fotbollsspelare och rockstjärna i samma person. Det kommer nog aldrig gå att kombinera de sakerna någon mer gång.

Vad berodde klumpen i magen på när du spelade i hans tröjnummer?

– Det var för stort. Det var ingen av oss som kunde fylla den tröjan eller de skorna. Det var enorm uppståndelse kring det i Neapel och just då hade jag hellre sluppit det. Men efter ett par matcher blev det vardag och det la sig.

– Det var bara att göra sitt bästa och försöka skita i siffran på ryggen. Det var flera som växlade om att ha nummer 10. Det är en otrolig historia och den blir väl ännu mer speciell nu när Maradona har gått bort, säger Corneliusson.

När Napoli efter två säsonger i Serie C började klättringen tillbaka tilläts klubben åter pensionera nummer 10-tröjan.

– Jag har ett par, tre tröjor kvar.

Var?

– De ligger i någon flyttkartong. Jag behöver inte ha dem framme. Jag har minnena i huvudet och hjärtat, säger Kalle Corneliusson.

Det blev bara en säsong i Neapel för den tidigare Örgryte- och AIK-spelaren.

Men han fick ytterligare en unik upplevelse på nära håll kring klubbens störste spelare genom tiderna.

Fullsatt San Paolo-stadion

När det spelades en avskedsmatch för Ciro Ferrara sommaren 2005 med dåvarande och tidigare stjärnor från backlegendarens klubbar Napoli och Juventus inför 70 000 åskådare på San Paolo-stadion var Diego Maradona på plats – för första gången på 14 år.

– Det var egentligen en match för Ferrara men det var Maradona som blev huvudperson. Det var otroliga hyllningar. Det var som om en statsman på besök. Magiskt, säger Corneliusson.

– Vi som spelade i Napoli då fick komma ner i omklädningsrummet. Maradona gick runt och hälsade på oss, en och en och pratade med varje spelare en stund. Han var generös och avslappnad, han hade två personligheter.

– Min lagkamrat, vår anfallsbjässe, argentinaren Roberto Sosa bröt ihop och började gråta när Maradona skakade hans hand och hälsade på honom.

– Den kvällen är min största fotbollsupplevelse utan att jag ens spelade själv. Det säger något om hur stor Maradona var, säger Kalle Corneliusson.

Religiös uppgradering

Hyllningarna till Maradona är enorma både i Argentina, med tre dagars landssorg, och i Neapel där både borgmästaren och kommunfullmäktiges ordförande sagt att San Paolo-stadion ska byta namn till Diego Armando Maradona-stadion.

– Det känns naturligt. Maradona är den störste någonsin i Napoli, säger Kalle Corneliusson om sin gamla hemmaarena. Då uppgraderas namnet från en apostel, Paulus, till en fotbollsgud.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.