Kulturbäraren bryter säsongen – är gravid

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Therese Ivarsson är mittbacken som gjorde flest mål för Kristianstad i fjol.

Men nu hejar kulturbäraren i stället på laget från läktarplats tillsammans med sina mittbackskollegor.

– Det är jobbigt att vara vid sidan om men det är ju av en positiv anledning, säger hon.

Therese Ivarsson är den tredje rutinerade mittbacken som försvinner från topplaget Kristianstad den här säsongen. Sif Atladottir var först ut då hon blev gravid på försäsongen och Mia Carlsson var nästa tunga avbräck när hon bröt foten under en match i somras.

Ivarssons försäsong kantades av skadebekymmer i först ryggen sedan både framsida och baksida lår och när hon väl fick bukt på problemen fick hon veta att hon var gravid, något hon först berättade för Kristianstadbladet.

”Tozz”, som nu är gravid i fjärde månaden, satte punkt för sin säsong med ett inhopp på stopptid mot Örebro en 16 augusti.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

”Kan inte anstränga dig på samma vis”

– Jag hade lite ont i ryggen och sen blir prestationen inte den samma. Du kan inte anstränga dig på samma vis. Men jag är glad att jag fick göra inhopp och att jag kunde spela så länge som det gick. Nu är jag fortfarande där på träningarna och på matcherna är jag på läktaren. Jag kan ändå hålla igång.

Therese Ivarsson och hennes fru har ett barn på snart fyra år sedan tidigare men det här är första gången ”Tozz” är gravid.

31-åringens kontrakt går ut efter säsongen men hon hoppas komma tillbaka till klubben som hon spelat i sedan 2012 efter förlossningen.

– Jag har inte tänkt sluta spela fotboll och om allt går bra och de vill det så är det mitt största mål, att fortsätta i Kristianstad. De betyder jättemycket för mig. Klubben är min andra familj, eller min familj. Jag älskar den.

”Tufft utan riktlinjer”

Ivarssons gravida mittbackskollega Sif Atladottir är engagerad i frågan gällande graviditet och elitfotboll och sitter med i spelarföreningens styrelse i hopp om att bidra till en övergripande graviditetspolicy inom svensk elitfotboll.

Det tycker Ivarsson är bra.

– Det här är sånt som händer och det är tufft i och med inte finns riktlinjer och kontrakten går ut. Det här kommer att hända i fler och fler klubbar och det är jättebra att Sif är engagerad i den frågan. Hon är fantastisk, har många tankar och idéer och är väldigt stark.

Istället för i trebackslinjen sitter nu Mia Carlsson, Sif Atladottir och Therese Ivarsson på rad på läktarplats och imponeras över lagets prestationer så här långt.

– Ja, det är det vi gör, med avstånd. Vi får ta vårt ansvar utifrån och hjälpa till så mycket vi kan, stötta på alla sätt. När det känns tungt i benen, är vi där och fortsätter att hjälpa.

Det blev i år två mål på tio matcher, varav fyra från start, av Ivarsson som i fjol gjorde elva mål på 22 matcher och vann den interna skytteligan.

Kristianstad ligger trea i damallsvenskan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN