Efter kraven – polisen träffar svensk fotboll

Av: Robert Laul, Carl-Johan Hamlet

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

På torsdag i nästa vecka träffas svensk fotboll och polisen.

Detta efter att både Svenska Fotbollförbundet, SvFF, och intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, krävt ett omedelbart möte för att försöka lösa den uppkomna situationen.

– Vi hoppas att det kan bli en vändpunkt, säger Sef:s generalskreterare Mats Enquist.

Konflikten mellan svenska fotbollssupportrar och polisen har pågått under våren. Bland annat protesterar fansen mot en icke-existerande dialog. Detta efter att polisen skärpt kraven kring OH-flaggor och visitering. Enligt polisen för att komma till rätta med illegal pyroteknik.

Under onsdagen beskrev också intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef – som representerar samtliga 32 elitklubbar – dialogen med polisen som havererad.

– Vi har begärt ett möte för att återupprätta en dialog, vilket den senaste utvecklingen med all skärpa visar behovet av, sa Mats Enquist till Sportbladet.

Han fortsatte:

– Vi känner att Sef har petats från samtalen kring att försöka lösa situationen.

Dialog med RF i stället?

Enligt uppgifter fanns en fungerande dialog fram till slutet av fjolåret, men den ska nu ha upphört. I stället har polisen intensifierat samtalen med Riksidrottsförbundet, erfar Sportbladet.

Bakgrunden är att under 2018 nådde Polismyndigheten och RF en överenskommelse kring tre övergripande områden:

* Grov brottslighet inom idrotten.

* Arbete mot terrorism och andra hot om allvarliga ingrepp i samband med idrottsevenemang.

* Trygghet före, under och efter idrottsevenemang.

Björn Eriksson är ordförande för RF. Han beskriver situationen mellan fotbollen och polisen så här:

– De kommer och måste hitta en lösning. Å ena sidan har polisen att bekämpa en illegal användning av pyroteknik. Där har de sin roll. Det gäller att hitta bästa möjliga sättet att göra det. Det får de berörda parterna polisen och fotbollen klara ut sinsemellan, säger Björn Eriksson.

”SvFF som pratar med polisen”

Björn Eriksson förnekar att de skulle ha ersatt Sef som part i samtalen kring det aktuella läget:

– Vi har mycket dialog med polisen, men inte lika mycket när det gäller interna fotbollsfrågor. De rena fotbollsfrågorna är det faktiskt fotbollsförbundet som sköter.

MFF-supportrarnas protest under matchen mot Elfsborg
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
MFF-supportrarnas protest under matchen mot Elfsborg

– Jag vet att fotbollsförbundet tar de här frågorna på stort allvar, säger Björn Eriksson.

Men polisens presstalesperson Ola Österling hänvisar också till överenskommelsen med RF som svar på frågan vad polisen har för krav på fotbollsfansen:

– Att de är med på att vi ska följa Riksidrottsförbundets och polisens partsammansatta överenskommelse från förra året att vi vill ha stämningsfulla och säkra arrangemang som är fria från ordningsstörningar och brott, säger Ola Österling.

Ökade krav även på polisen

Enligt Ola Österling beror de skärpta kraven på att polisen samtidigt har fått ökade krav på sig.

– Vi har krav på oss från statens granskare, i det här fallet statskontoret, att vi ska se till att ordningsläget blir bättre på arenorna och att vi på det sättet kan minimera antalet polistimmar på offentliga tillställningar. Då måste vi skapa sådana förhållanden som medger det. Det är det vi gör nu. Rättsavdelningen vid polisen har gjort en riktlinje, den så kallade villkorstrappan, säger Ola Österling.

Enligt Österling har villkorstrappan kommunicerats till fotbollens olika aktörer:

– Den har vi redovisat väldigt tydligt för allsvenskan, Svensk elitfotboll, klubbarna och SLO:erna (supportrarnas länk till klubbarna). Det gjorde vi i slutet av februari. Vi började arbetet med att informera de om villkorstrappan redan under andra halvåret 2018, säger Ola Österling.

”Minska antalet bengaler”

En konsekvens enligt villkorstrappan är att också fansens färgglada och avancerade tifodukar kan förbjudas, enligt Ola Österling:

– Det beror på hur händelseutvecklingen under allsvenskan 2019. Åt vilket håll det går. Vi gör fortlöpande bedömningar och mer strategiska bedömningar, men i nuläget finns inte att villkora tifon på vår agenda. Det kommer vi att kommunicera i god tid innan om…, men jag hoppas inte att vi kommer dit. Jag hoppas att vi ser en positiv utveckling i ordningsläget inne på arenan.

– En positiv utveckling är att vi ska ha ett minskat antal bengaliska facklor som brinner, helst inga alls, säger Ola Österling.

”Situationen är allvarlig”

Sportbladet har sökt Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand som hänvisar vidare till Per Eliasson, ordförande i SvFF:s säkerhetsgrupp. Eliasson beskriver också hur dialogen med polisen minskat senaste året.

– Jag tycker att dialogen är god framför allt på lokal och regional nivå, men den har den varit lite mer sällan på nationell nivå sista året. Tyvärr, får jag väl säga, inte minst med tanke på att vi har den situation vi har just nu.

– Situationen är allvarlig, poängterar Per Eliasson.

Hur ser du på det, att nu när dialogen behövs som mest så är den inte så bra på nationell nivå?

– Jo, men vi har ett möte inplanerat i nästa vecka. Det är extremt viktigt att vi har en dialog om de frågor som nu dykt upp med tillstånd och pyroteknik.

Även Sef kommer att delta vid mötet, säger Per Eliasson, något generalsekreteraren Mats Enquist välkomnar:

– Vi har nu till slut fått till stånd ett möte med polisen i nästa vecka. Vi hoppas att det kan bli en vändpunkt mot att arbeta med gemensamma mål och strategier igen, skriver Enquist i ett SMS till Sportbladet.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.