Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-31

Jättelöftets tuffa väg tillbaka

Niklas Bärkroth stod för en mäktig trippel mot BP.

GÖTEBORG. Två förlösande mål i går – men vägen dit har varit tung.

Den historiska allsvenska debuten som 15-åring satte sina spår i IFK:s anfallare Niklas Bärkroth.

– Uppståndelsen var tuff i början, säger 17-åringen.

IFK Göteborg

Niklas Bärkroth, som ersatte Robin Söder i halvtid mot BP, är bara 171 cm men hoppade högt upp i luften av glädje.

– Jag var väldigt glad, jag har väntat på det här. Jag har varit nära några gånger.

Han har längtat efter sitt riktiga genombrott.

Men vägen dit har varit kämpig.

”Blev för mycket”

Niklas Bärkroth väckte stor uppmärksamhet när han som 15-åring plockades upp från U-truppen i IFK:s skadedrabbade trupp. Han spelade 78 minuter mot BP (!) i den mållösa matchen i september 2007.

Dagarna efteråt blev smått hysteriska med mediabevakning vid skolbänken och långa intervjuer.

– Det blev lite för mycket helt enkelt, säger Niklas Bärkroth.

Han berättar hur uppståndelsen tärde mentalt. Han var bara högstadieelev och hade svårt att hänga med när uppmärksamheten var som mest intensiv.

Du tog aldrig hjälp av lagets mentala rådgivare?

– Nej, jag höll det inom mig.

Tränaren Jonas Olsson säger till Sportbladet att han aldrig noterade att Niklas Bärkroth påverkades av pressen utifrån.

– Men han gick ju direkt tillbaka till U-truppen efter den matchen.

Lite bränd, men också stärkt har Niklas Bärkroth tagit sig in i IFK:s A-trupp.

I går njöt han av belöningen. Och det gick lika snabbt som benen på Bärkroth i en löpduell, två mål och en assist.

79:e minuten: Första målet kom efter en hörna som gick via Pontus Wernbloom (nick) och BP:s Joakim Runnebo fram till en välplacerad Bärkroth.

80:e: Niklas driver själv, drar förbi Gabriel Petrovic och lägger bollen snett inåt till Stefan Selakovic som skjuter mål.

82:e: Pass till ”Sella” som lägger tillbaka den in från kanten till Niklas som kan göra 4-0 för IFK.

– Det är enklare när man får mer tid på sig, säger målskytten som spelade en hel halvlek.