Lotta Schelin: ”Jag lever med en kvinna – i Qatar är det olagligt”

Det finns gånger när man måste vägra.

Om TV4-experten Lotta Schelin får en flygbiljett till Qatar river hon den hellre i bitar än åker.

– Jag skulle inte känna mig trygg för fem öre, säger hon.

Lotta Schelin kan prata om fotboll hur länge som helst. Sätt henne i en tv-studio eller få tag på henne i mobilen och samtalet kan pågår till kvällningen.

Anfallsikonen, hon som gjorde 88 blågula mål i karriären, tror att Frankrike kan bli giftigt trots skadorna på Pogba, Benzema och Kanté. Men ännu bättre ser det ut för Brasilien, Argentina, Tyskland och Spanien.

PLUS: Leifby: Genant och världsfrånvänt, SVT – har ni helt tappat det?

– Det som är speciellt med att sitta i tv när landslagen spelar är att man inte ska var för supernördig. Man ska prata för en allmän publik, allt från Ola, 75, och Agda, 62, till ungdomarna. Det måste vara ett språk som gör det lite enklare i sin helhet, säger hon.

”Det känns noll säkert”

Schelin ska kombinera rollerna som studiosnackare och expertkommentator bredvid Adam Pinthorp. Hon ska göra det för Cmore och TV4 och från Stockholm – 500 mil norr om Doha.

– Ju mer information jag får över tid desto mer känner jag ”oh shit”. Det finns inte en chans att jag skulle åka dit. Både SVT och fyran har bara skickat så många som nödvändigt, men för mig var det aldrig aktuellt ändå. Jag lever med en kvinna och i Qatar är det inte lagligt ens. Det känns noll säkert för mig att vistas där.

”Varenda kotte måste förstå”

Cmores/TV4:s VM-trupp har fått information av Amnesty om hur lagarna i Qatar är skrivna. Lotta Schelin lyssnade noga och läste det material hon kom över, allt för att bottna i vad som pågår i arrangörslandet. Hur kvinnor och hbtq-personer diskrimineras, hur gästarbetare utnyttjas.

Särskilt fastnade hon för Carmens historia. I en intervju med Sportbladet berättar kvinnan hur hon kom till Qatar för att jobba för Fifa – men behövde fly för att undvika fängelse. Trots att det var hon som blev överfallen i hemmet.

– Hon fick rådet att gifta sig med mannen som överfallit henne. Så ser det ut. Om det händer något hamnar man i en snårig skog av sjuka lagar. Det är sjukt att man inte vet var man ska ta vägen. Varenda kotte måste förstå det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN