9300 i böter om du passar bakåt

Publicerad 2011-09-06

Här är Jönssons nya verklighet

Rasmus Jönsson lämnar tryggheten i Helsingborg för äventyret i Wolfsburg.

Där väntar managern Felix Magath, vars ledarstil har kallats tortyrlik i Tyskland.

Magaths senaste drag är ett bötessystem mot bakåtpassar, onödiga bollstudsar och hörlurar på spelarbussen.

Rasmus Jönsson höjer sin lön rejält i och med flytten till tyska Wolfsburg från Helsingborg. Men det gäller för 21-åringen att hålla sig i skinnet om inte pengarna ska sina i rekordtakt.

4650 om du inte väljer volley

Tyska Bild avslöjar att managern Felix Magath infört ett speciellt bötessystem för spelarna som gäller både på och utanför planen. Bryter spelarna mot någon av managerns order väntar krav på hög ersättning.

Patrick Helmes och Mario Mandzukic tvingades i dagarna betala 93 000 kronor vardera för att de inte följt Magaths taktik i 1-4-förlusten mot Borussia Mönchengladbach. Men det är långt ifrån det enda ”regelbrottet” som nu resulterar i ersättningskrav.

Magaths böteslista inkluderar bland annat 9300 kronor för varje onödig bakåtpass, 4650 kronor för varje gång du låter bollen studsa om du kunde tagit den på volley och drygt 2300 kronor om Magath kommer på dig med att ha hörlurar i spelarbussen.

Böter för varje minut

Även förseningar blir numera en kostsam historia för Wolfsburgs spelare. För varje minut en spelare är försenad till en träning eller samling kräver Magath 930 kronor.

Spelarföreningen i Tyskland har redan reagerat på systemet.

– Att införa straff för att spelare spelar dåligt är strikt förbjudet. Det går inte att slå fast att en sådan utredning är objektiv. Den som motsätter sig böterna rättsligt har en god chans att få rätt, säger föreningens representant Ulf Baranowsky till Bild.

Frågan är dock om något vågar stå upp mot Magath, än mindre ta 58-åringen till rätten. Managern har kallats Quälix, en ordlek med Felix och tyska ordet för tortyr “quälen”, av sina gamla spelare.

Följ ämnen i artikeln