Fotboll

Allsvenska publiken får stopp direkt

Av: 

Moa Berander

Malin Wahlberg

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Skärpta restriktioner igen.

Nu ser publiktaket på 50 personer ut att stå kvar i flera regioner vilket påverkar tio allsvenska klubbar.

– Vi såg verkligen fram emot att ha publik, men läget är som det är, säger Henrik Kindlund, vd för Hammarby IF.

Flera allsvenska klubbar hade redan börjat lotta ut biljetter efter att publikgränsen skulle höjas till 300 personer från och med den 1 november.

Men under torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten kom beskedet om skärpta restriktioner i tre regioner.

Det innebär att publikgränsen på idrotts- och kulturevenemang i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland ser ut att bli kvar på 50 personer.

– Vi har idag gått in med hemställan till Länsstyrelsen om att begränsa allmänna sammankomster till 50 personer för att begränsa trängsel, säger Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare i region Stockholm.

Anders Danielsson, landshövding i Västra Götalands län:

– Det vore olyckligt om vi skulle godkänna publik med 300 personer. Antalet ska här fortsättningsvis ligga på 50 personer som i våras.

”Såg fram emot publik”

Hammarby IF möter BK Häcken på söndag, på Tele2. Planen var att, för första gången på säsongen, kunna släppa in publik. 300 biljetter har lottats ut till supportrar.

– Det är jättetråkigt, vi såg verkligen fram emot att ha publik på matchen. Men läget är som det är och vi har respekterat myndigheternas beslut från dag ett, och kommer självklart fortsätta göra det. Vi får blåsa av publiken, det är inte mer med det, säger Henrik Kindlund.

Under gårdagen lottade även Djurgården ut biljetter till nästa helgs match mot AIK.

– Vi har förberett oss för att ta in publik till matchen mot AIK, men vi får gilla läget som vi gjort hela året och respektera myndigheternas restriktioner och beslut, säger klubbens vd Henrik Berggren.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell ser även region Uppsala ut att behålla publiktaket på 50 personer. Sedan tidigare har region Skåne beslutat samma sak. Det innebär att Djurgården, Hammarby, AIK, Malmö FF, Helsingborg, IFK Göteborg, Häcken, Elfsborg, IFK Norrköping och Sirius ser ut att påverkas av de nya restriktionerna.

”Svårplanerat”

Och det inte inte bara fotbollen som påverkas. Bland annat innebandyklubben Storvreta var förberedda på att släppa in publik.

– Det är svårplanerat att byta upplägg vecka efter vecka. Men vi får gå tillbaka till tidigare planering, hälsan går ju alltid först, säger Ingemar Lundqvist, ordförande för Storvreta IBK.

Publikfrågan blir också en ekonomisk fråga för klubbarna. Dels biljettförsäljning och dels kioskverksamhet på plats ger intäkter vid matcher.

– Det är ingen dramatisk skillnad för oss ekonomiskt, men det är klart 50 personer ger mindre än 300 personer. Det hade räckt till matcher och resor och så, men nu får vi hitta andra lösningar, säger Lundqvist.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

LÄS VIDARE

Djurgårdens joker i Europakampen: ”Livet är jävligt bra”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Hammarby IF

Malmö FF

IFK Göteborg

IFK Norrköping

AIK

Djurgårdens IF