Första Kalmarpoängen på sex matcher

Anders Jönsson/TT

Publicerad 2020-07-23

Matchen på Guldfågeln arena slutade 1–1 efter en sen kvittering.

Henrik Rydström vann den taktiska kampen mot sin gamla läromästare, men det var Nanne Bergstrand som fick sista ordet.

Kalmar kvitterade sent mot Sirius och kunde efter sex raka förluster i alla fall ta en poäng.

– Känns som vi tappar två poäng i dag, när vi har ledningen ska vi stänga matchen, säger Sirius Axel Björnström till Dplay efter 1–1-matchen.

Läromästaren mot eleven. Är det två tränare som känner varandra utan och innan i allsvenskan så är det Nanne Bergstrand och Henrik Rydström. Adepten Rydström är dock den som den här säsongen har lite mer att skryta om. Bergstrands Kalmar med sex raka förluster mot Rydströms Sirius som har hittat rätt in i säsongen och är med och nosar i toppen.

Taktiken kändes igen. Kalmar och Sirius och två lag som, inte så överraskande, vill spela ganska lika. Just nu är det Sirius som har självförtroendet och kunnandet vilket gjorde att efter en hyfsat jämn inledning på matchen tog de över mer och mer.

Med sitt presspel och finurliga passningsspel lyckades de få tryck på Kalmar. Men det var Kalmar som hade de bästa chanserna. Filip Sachpekidis och Fidan Aliti kunde båda två mycket väl ha sett till att det var Kalmar som ledde i halvtid.

– Jag skulle verkligen ha gjort mål där, sade Sachpekidis till Dplay om sin chans, han var lika missnöjd med sitt avslut som med Kalmars avslutning av första 45.

– Vi blir pressade. Vi måste kunna ha lite mer tålamod och inte spela så rakt, fortsatte han.

Han fick dock inte chans att visa sitt tålamod i andra halvlek. Nanne Bergstrand var inte nöjd med var han fick se i första och gjorde ett dubbelbyte i halvtid. Sachpekidis fick tillsammans med Rafael lämna plats för Carl Gustafsson och Isak Jansson.

Men det blev svag utdelning på bytena. I stället klev Sirius succéspelare nummer ett fram igen. Så sent som dagen innan matchen mot Kalmar blev det klart att japanen Yukiya Sugita stannar i Uppsalalaget augusti ut. Fyra minuter in i andra halvlek gjorde han sitt femte mål för säsongen. Stefano Vecchias inlägg hittade fram till en helt omarkerade Sugita som med kraft gav Sirius ledningen med 1–0.

Kalmar hade mycket i själva spelet, men är som alltid farligt på fasta situationer. Så att kvitteringen kom till på en frispark var inte överraskande. Siriusmålvakten Lukas Jonsson förlorade duellen efter en frispark från Romario och bollen landade framför Svante Ingelssons fötter. Ingelsson rullade kallt in kvitteringen.

– Vi stänger av deras spel och vinner mycket boll. Sedan förstår jag inte hur vi inte kan lyckas göra 2–1 där på slutet, säger Kalmars målskytt till Dplay.