Månsson: ”Bland det sämsta jag har sett”

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-06-02

Semesterfotboll – men AIK hänger med i toppen Se målen och tavlorna i Sportbladet News

Herregud, vilket försvarsspel.

Brommapojkarnas första halvlek var det sämsta jag sett i allsvenskan i år.

Ett semesterslött hemmagäng tackade och tog emot – AIK går till VM-uppehåll som ett allsvenskt topplag.

AIK Fotboll

När Gabriel Petrovic sköt in 0-1 för BP efter fem minuter på Friends arena vände jag mig till min kollega Jonathan "Bill" Berntsson.

– AIK vinner med minst 4-1.

Bill, som är en klok pojke, höll med.

Självsäkerheten i tipset berodde inte på att AIK har vunnit 15 av 16 tävlingsmatcher mot BP genom åren utan på hur det såg ut nere på plan. Det var vidöppet från minut ett, framförallt på bortalagets planhalva.

AIK ställde upp med ett fyrmannamittfält där tre och en halv spelare gick framåt, vilket lämnade luckor för omställningar mot den egna backlinjen.

BP var...dåliga.

Obegripligt, Brommapojkarna

Insatserna från den virrige målvakten Ivo Vazgec, den passive mittbacken Pontus Segerström och "går det så går det"-ytterbacken Kristinn Jonsson var så svaga att Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus känns som generösa spelarbetyg.

Då spelade det ingen roll att Serge-Junior Martinsson Ngouali, Nicklas Bärkroth och Gabriel Petrovic blixtrade till emellanåt, Brommapojkarna hade inget att hämta i den här matchen.

Men vi tar det från början, för pedagogikens skull. Det gick nämligen undan i första halvlek.

Minut 5:

0-1. Nicklas Bärkroth slår ett långt inlägg som Gabriel Petrovic samlar upp. Vänsterskottet är hårt och går in i bortre hörnet.

Minut 7:

1-1. Ibrahim Moro skickar en lång djupledsboll som Kristinn Jonsson struntar att försvara på. "Går det så går det"-inställningen straffar sig: Nabil Bahoui sticker emellan och rundar Ivo Vazgec.

Minut 26:

2-1. Ivo Vazgec ger bort ett mål. BP-målvakten försöker plocka ner en hög boll men förlorar duellen mot Eero Markkanen som enkelt lägger in bollen.

Minut 28:

2-2. Henok Goitom schabblar bort bollen, Gabriel Petrovic spelar fram Dardan Rexhepi som snurrar upp Noah Sonko Sundberg och trycker upp bollen i nättaket.

Minut 32:

3-2. Gustav Sandberg Magnusson tappar boll på mittplan, BP-mittfältet struntar i att jobba hem, Pontus Segerström struntar i att försvara. Eero Markkanen tar emot gåvan och lägger in bollen.

Minut 38:

4-2. Robin Quaison slår en perfekt djupledspass förbi Kristinn Jonsson som hamnar snett på nytt. Nabil Bahouis vinkel är dålig men det spelar ingen roll: Ivo Vazgec kastar sig inåt planen.

Efter paus svalnade det hela av en smula, men ytorna var fortsatt stora. Hade AIK haft skärpan kvar hade det blivit 7-2.

5-2 borde det i alla fall ha blivit, Eero Markkanen var tydligt onside när Robin Quaison spelade fram honom till öppet mål tio minuter in i andra halvlek.

AIK med i toppen

Å andra sidan så kunde det ha faktiskt ha slutat 4-3 också, BP hade en del chanser, bland annat när Serge-Junior Martinsson Ngouali träffade ribban på tilläggstid.

Men nu stannade det vid 4-2, tre poäng till AIK, noll till Brommapojkarna.

Med 22 poäng på 12 omgångar går AIK på lov som allsvensk fyra, en godkänd placering trots en kämpig vår. Efter sju raka matcher utan förlust hakar de svartgula på skapligt i toppstriden, även om det är en bit upp till Malmö.

För BP-spelarna lär det vara svårt att hitta några ljuspunkter, vare sig i den här matchen eller vårsäsongen i stort, men nu är det i alla fall sommaruppehåll. Det känns logiskt, och nästan skönt, efter den här strandfotbollen.