Så försvann 12 miljoner från Bahoui-affären

Publicerad 2020-10-20

Nabil Bahoui såldes från AIK till Al-Ahli 2015 för drygt 25 miljoner kronor.

Nabil Bahouis transfer från AIK till Al-Ahli 2015 har hamnat under lupp sedan en faktura hittats i en knarkrazzia i Haninge.

Sportbladet har granskat härvan där nästan hälften av de drygt 25 miljoner den saudiska klubben betalade försvann till mellanhänder.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Sommaren 2015 såldes Nabil Bahoui till Al-Ahli FC. Den saudiska klubben betalade initialt 25 miljoner kronor till AIK.

Prislappen landade där eftersom ”Nabbe” hade en utköpsklausul på det beloppet i sitt kontrakt med Gnaget.

Klausulen skrevs in i samband med en kontraktsomförhandling. Ett drygt halvår tidigare, i oktober 2014, förlängde Nabil Bahoui kontraktet till och med sista december 2016.

Den klausulen, 25 miljoner, var ett rimligt pris. Kommer någon med 25 miljoner, då får du gå, säger en person med i insyn i affären.

Och det betalade Al-Ahli?

– Ja ja. Har du en utköpsklausul är det inga förhandlingar. Den som betalar de pengarna får spelaren. De betalade klausulen och de tog honom.

Poängen med en fast klausul är att klubben garanteras den summan, minus utbildningsbidrag, agentarvode och eventuell procent till spelaren. Klubben ger samtidigt bort sin rätt att höja priset om situationen kring en spelare skulle förändras.

Men det var inte det enda som skrevs in i kontraktet i samma veva.

Från att Nabil Bahoui tidigare hade haft rätt till tio procent av en kommande övergångssumma förhandlades det om till en extern rättighet: agenten Marco Lichtsteiners schweiziska bolag Palm Eleven AG fick enligt uppgift tio procent på transfern i stället, 2,5 miljoner kronor.

Lichtsteiner uppges tillhöra ett större internationellt agentnätverk som vid den här tidpunkten, 2014, på allvar höll på att etablera sig på den svenska marknaden.

Själv fick Bahoui en årslön av Al-Ahli på minst 1,5 miljoner euro netto, enligt hans dåvarande agent Hasan Cetinkaya, vilket i så fall kompenserade att han avstod tio procent av övergångssumman.

AIK:s VD Björn Wesström var sportchef i klubben vid tidpunkten för övergången.

Ägandet förändras

Att något förändras i ägandet av Nabil Bahoui gick att följa i AIK Fotbolls offentliga kvartalsrapporter. I Q1 som gäller januari-mars 2015 står:

Externa parter/klubbar har del av spelarkontrakten med Nils-Eric Johansson (50%). Inga övriga externt ägda spelare finns i truppen”.

Samma meningar återkommer i Q3 som publiceras efter Bahoui-affären.

Men i Q2, rapporten som täcker april-juni, har den sista meningen försvunnit. Enligt en person som var anställd i AIK vid tidpunkten beror det på ett misstag:

– Det låter spontant som en miss eftersom vi vet ju att procent ägdes i ”Nabbe” där.

Oavsett vilket undanhölls information från aktieägare, medlemmar och fans att en extern part hade procent på Nabil Bahouis redan fastställda övergångssumma. Först fem år senare bekräftar vd:n Björn Wesström (som vid tidpunkten var sportchef) för Dagens Nyheter att det fanns en extern del:

– Palm Eleven hade ett avtalat ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter. Dessa avtal har sekretess och därför kommer vi inte att kommentera innehållet mer, sa Wesström.

2015 var en rörig tid, även med AIK-mått mätt.

I början av juni lämnade vd:n Thomas Edselius sitt förordnande, i början av juli såldes Bahoui och 1 augusti tillträdde nye vd:n Mikael Ahlerup.

AIK var inte vd-löst den här månaden utan styrelsen utsåg Petter Lindfors till tillförordnad vd. Men där finns ett ”vd-glapp” för enligt uppgift involverades aldrig Lindfors i övergången som förbereddes av Björn Wesström som sedan lämnade över beslutet till styrelsen.

Delägandet doldes för alla

Utöver det agerade AIK på ett sätt som bidrog till att dölja Palm Eleven AG:s involvering för Svenska Fotbollförbundet. Till SvFF anmälde AIK ett brevlådeföretag från Skottland, SPM Sport Agency, samt en kvinna på Malta som förmedlare, har DN avslöjat. Strax efter DN:s avslöjande trädde stjärnagenten Hasan Cetinkaya fram i Sportbladet och hävdade att han tillsammans med en kollega från Förenade Arabemiraten gjorde affären genom det numera nedlagda brevlådeföretaget.

– Företaget representerade AIK och var registrerat hos Svenska Fotbollförbundet enligt de regler som var då. Det har även AIK helt riktigt besvarat. Det var ett helt annat agentreglemente då, sa Cetinkaya till Sportbladet.

Cetinkaya var agenten som tillsammans med sin kollega tog fram den köpande saudiska klubben och ett normalt arvode i branschen kan ligga på cirka tio procent, vilket skulle motsvara 2,5 miljoner kronor i det aktuella fallet.

På den specifika frågan från Sportbladet om vad Cetinkaya, kollegan i Förenade Arabemiraten och SPM Sport Agency totalt fick betalt för deras del i Bahoui-övergången vill inte Cetinkaya svara på utan menar att det är privata uppgifter.

Utöver Lichtsteiner och Cetinkaya hade en svenskbaserad agent rätt till en del av transfern genom ett tidigare avtal. Men när Mikael Ahlerup tog över som vd för AIK i augusti 2015 ska han först ha vägrat att betala ut de pengarna. Till sist fick den svenskbaserade agenten runt två miljoner, enligt uppgift.

Bahoui-affären var dålig från allra första början, sedan kom det folk och ville ha ännu mer i pengar, minns en person med insyn i AIK-turerna.

Mikael Ahlerup tog över som VD i AIK 1 augusti 2015.

En miljon till BP

Brommapojkarna hade rätt till fyra procent i utbildningsbidrag – det vill säga en miljon kronor – men först långt senare betalades pengarna ut. Al-Ahli ansåg att det var AIK som skulle betala, att det ingick i de 25 miljonerna. Till slut betalade dock den saudiska klubben själva, uppger en BP-källa för Sportbladet. Totalt kostade affären därmed Al-Ahli 26 miljoner kronor.

Ytterligare en faktura på 800 000 kronor som tros hänga ihop med övergången hittades 2019 i samband med en razzia mot en knarkfabrik i Haninge, har Dagens-Nyheter avslöjat. Polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet undersöker just nu fakturan samt ett antal estniska bolag.

Och i en skatteutredning som Göteborgs-Posten var först att berätta om framkom att Nabil Bahoui under 2016 tog emot 250 000 kronor från en ekobrottsåtalad 34-åring i Göteborg.

Involverad i upplägget är också en person vi kan kalla ”Förmedlaren”. Han häktades under 2019 och misstänks i dag för grovt skattebrott i en pågående polisutredning. ”Förmedlaren” fick under 2015 pengar insatta på sitt konto från en AIK-spelare med förflutet i BP. Sportbladet har via AIK ställt frågan till Nabil Bahoui om det var han och så fall varför Bahoui betalat ”Förmedlaren” men utan svar. 

”Förmedlaren” är välkänd inom fotbolls-Sverige och har haft en tät relation med Björn Wesström, uppger personer som jobbat nära honom.

Kopplingar till internationellt agentsyndikat

Ytterligare en person, ”Springpojken”, fanns runt Nabil Bahoui vid den här tidpunkten, enligt Sportbladets källor. ”Springpojken” uppges vara Bahouis representant i samband med att kontraktet förhandlades om hösten 2014.

Personerna du nämner är eller har varit aktiva i ett nätverk som polisen uppmärksammat sedan flera år, säger Fredrik Gårdare, chef över polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Både ”Springpojken” och ”Förmedlaren” agerade delvis i samarbete med det större internationella agentsyndikatet där Marco Lichtsteiner är en av nyckelpersonerna.

Vad som till sist blev kvar av de 25 klausulfastställda miljonerna som Al-Ahli betalar för Nabil Bahoui går faktiskt att få ett offentligt svar på i AIK Fotboll AB:s kvartal 3-rapport. AIK sålde bara två spelare den perioden: Sam Lundholm till holländska Nijmegen och Bahoui till Saudiarabien.

Transfernettot kunde varit närmare 30 miljoner – men det blev inte ens hälften.

För att vara exakt: 12,8 miljoner, enligt AIK:s egen redovisning.

Från polisens förundersökning efter knarkrazzian.

Hälften försvann

Runt 50 procent från Al-Ahli-affären försvann till de olika mellanhänderna.

Svaret jag fick när Q3-rapporten kom och hälften var borta var att vi hade inte fått så mycket om vi inte gjort affären på det här sättet, säger en person som vill vara anonym.

Sportbladet har låtit Björn Wesström läsa delar av Sportbladets material. Hans enda kommentar:

– Efter att ha läst artikeln kan jag konstatera att det finns en hel del faktafel. Som vi sedan tidigare meddelat så pågår det en internutredning och därför vill AIK Fotboll inte förekomma den och kommentera uppgifterna mer än så.

På frågan vad det skulle vara för faktafel får vi inget svar av Björn Wesström.

Sportbladet har sökt Nabil Bahoui via telefon och SMS. Vi har också ställt ett antal frågor till honom via AIK:s presschef Stefan Mellerborg.

– Kollade precis med Nabil och han avstår – lät som om det var ett slutgiltigt svar, hälsar Stefan Mellerborg.