Beskedet: Inga matcher spelas

SvFF följer Tegnells råd

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsepidemiolog Anders Tegnell kom med en tydlig vädjan under torsdagens presskonferens.

Nu agerar svensk fotboll.

– Inga matcher inom seniorfotbollen kan spelas i nuläget, varken tävlings- eller träningsmatcher, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Flera allsvenska klubbar planerade att spela träningsmatch i helgen och storklubbar som Djurgården och Hammarby har haft långt gångna planer på att delta i en träningsturnering med start i början av maj.

Nu skrotas alla planer.

På Folkhälsomyndighetens pressträff under torsdagen kom statsepidemiolog Anders Tegnell med en tydlig vädjan om att endast barn- och ungdomsmatcher ska få spelas i nuläget. Att det inte ska vara aktuellt med seniormatcher över huvud taget.

– Inga matcher. Träning, ja, men inga matcher, sa Tegnell.

Besked från SvFF

Direkt efteråt uppstod viss förvirring bland svenska elitklubbar om vad som egentligen gäller, men vid 16.30-tiden slog Svenska Fotbollförbundet via sin generalsekreterare Håkan Sjöstrand näven i bordet och meddelade att de kommer lyda Tegnells råd.

– Det kom ju ett väldigt tydligt besked från Folkhälsomyndigheten och vi har hela tiden hållit linjen om att följa experternas råd. För oss är det jätteviktigt, säger Sjöstrand.

Så det är det som gäller i nuläget? Inga seniormatcher alls?

– Precis. Inga seniormatcher. Däremot konstaterar vi att man utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer får öppna upp för barn och ungdomar som är födda 2002 eller senare. De får spela, givet att de uppfyller ett antal kriterier och är symptomfria. Vi har också fått information från FHM om att närkontakt när man spelar fotboll är acceptabelt för barn, säger Håkan Sjöstrand.

”Frustrerande”

Men för seniorspelare är alltså dörren just nu stängd.

– Klart det är frustrerande, men samtidigt är det inget vi kan råda över, säger Henrik Jurelius, sportchef i AIK, som skulle ha mött Vasalund i en träningsmatch nu på lördag men som nu tvingats ställa in.

Vad gör ni nu?

– Vi får ändra om i planerna och försöka anpassa verksamheten så att det blir så bra som möjligt för våra spelare och ledare.

Hur är stämningen bland spelarna just nu?

– Förväntansfull, speciellt under den här veckan då vi trappat upp träningen och haft i tankarna att spela match. Klart det är en mental del att kunna hantera. Men vi får helt enkelt vänta och se vad som händer framöver.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.