Sjögren om konflikten med Hegerberg: Var ganska svårt

Publicerad 2022-03-27

För fem år sedan blev Martin Sjögren, 44, norska damlandslagets förbundskapten.

I en intervju med Sportbladet berättar svensken om omställningen från klubblag till landslag, arbetet med den norska fotbollen och konflikten med landets superstjärna Ada Hegerberg.

– När den uppstod var det ganska svårt för alla inblandade, säger Martin Sjögren.

I januari 2017 tillträdde Martin Sjögren sitt nya jobb som förbundskapten för norska landslaget. Sex månader senare var det dags för EM.

Det blev ingen rolig mästerskapsdebut för svensken. Tre förluster och sist i gruppen. Efteråt fortsatte mardrömmen. Superstjärnan Ada Hegerberg meddelade att hon slutar i landslaget – endast 22 år gammal.

– Beslutet är inte bara en konsekvens av årets EM, men det är även baserat på mina erfarenheter med landslaget under en lång tid, sa Hegerberg då.

I nästan fem år har det norska landslaget fått klara sig utan sin allra största stjärna. Men när landslaget samlas i april är Hegerberg återigen uttagen.

– Det betyder jättemycket för oss. Alla förbundskaptener vill kunna välja bland de bästa spelarna och det här är första gången sedan Ada tackade för sig som jag hade den möjligheten, säger Martin Sjögren och fortsätter:

– Vi får in en spelare som håller absolut högsta nivå. Dessutom i en position som vi för tillfället är och har varit lite tunna i den senaste tiden.

”Hade kunnat agera annorlunda”

Själv var Martin Sjögren inte involverad i processen att få superstjärnan tillbaka till landslaget förrän Hegerberg gav signalen att hon ville göra comeback.

– Vi har haft några samtal och framför allt så hade vi ett väldigt bra möte där ingen som deltog kände att det fanns ett stort behov att prata om det som varit. Fokuset i våra samtal har varit på det som handlar om fotboll.

Hur har du upplevt hela den här situationen?

– När den uppstod var det ganska svårt för alla inblandade och givetvis för Ada. Det var svårt för flera andra spelare också eftersom att vi kom från ett mästerskap som hade varit svagt. Det var inte helt enkelt att hantera den massiva kritiken kring att vi hade varit dåliga i EM, vilket är fullt naturligt om man åker till ett mästerskap och förlorar tre matcher. Klart att det där och då var ganska svårt.

– Nu när man har fått distans till det här sitter i alla fall jag med en känsla att jag och NFF (norska fotbollsförbundet) kanske hade kunnat agera lite annorlunda, men exakt vad det skulle kunna varit spelar inte så stor roll just nu. Det är bara väldigt skönt att situationen är löst.

Martin Sjögren.

Hade höga förhoppningar

I damallsvenska Linköpings FC gjorde Martin Sjögren stor succé. Två cupguld och ett SM-guld blev det på hans 4,5 säsonger med LFC innan han valde att lämna för hans nuvarande förbundskaptensjobb.

Omställning från klubblag till landslag var inte helt lätt för honom.

– I början var det svårt. Man ville vara mer drivande och påverkande i spelarens utveckling. Den viljan har förändrats. Vi har ganska lite möjlighet att påverka sådant. Det är klubben som tillsammans med spelaren har ansvar att jobba med utvecklingsmål och så får vi bara försöka förvalta det när spelarna kommer till våra landslagsamlingar.

Mellan mästerskapen kan han sakna att få vara mer drivande när det kommer till den dagliga verksamheten och att få vara på fotbollsplanen.

– Vi har så långa perioder mellan samlingarna där det handlar mycket om annat än att planera och genomföra träningar. Man är van att vara på planen mer eller mindre varje dag, som förbundskapten är man det allt för sällan.

”Kapacitet att slå alla lag”

Sjögren kom till Norge för att försöka utveckla landslaget spel – framför allt i offensiven.

– Norge har varit väldigt influerat av England, man var extremt direkta och fokuset låg på försvarsspel och omställningar. Vi vred det fokuset för att bredda kompetensen och för att kunna se ut på flera sätt. Jag känner att vi nu blivit väldigt mycket bättre på att styra matchbilder genom ett bra offensivt spel.

Norge blev utslaget i kvartsfinalen av England i VM 2019 och fick därför ingen biljett till OS 2020. De har blivit mer stabila i sina resultat, men har en bit kvar till de allra bästa nationerna.

– Vi är på väg, men vi skulle behöva ytterligare några spelare i bättre miljöer ute i Europa.

– Jag vet att vi har kapacitet till att slå alla lag i världen. Det gäller bara att få ut det på rätt dag och rätt tid.