Publicerad:
Uppdaterad:

”Personliga konflikter & maktkamper i AIK”

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet avslöjar: Här är anledningen till stormen

En namnlista på runt 300 namn lämnades in till AIK-ordföranden Jonny Jergander för att få till ett ”extra möte”.

Nu kan Sportbladet avslöja vad missnöjet handlar om: Vice ordföranden Johan Segui.

– Det är inte svårare än så att styrelsen som sitter nu ägnar sig åt personliga konflikter och interna maktkamper, säger en väl insatt källa till Sportbladet.

Sen i gårkväll kom nyheten att samtliga sju personer i AIK:s styrelse har ställt sina platser till förfogande efter krav om ett ”extra möte”.

”Med anledning av att det till styrelsen inkommit en formell begäran om Extra möte kallar AIK Fotbollsförening till Extra möte den 15 december 2016 med punkten “Val av styrelse” som enda beslutspunkt på dagordningen”, skrev AIK på sin hemsida.

”Finns ett missnöje”

AIK-ordföranden Jonny Jergander säger till Sportbladet att mejlet nådde hans inkorg i onsdags och är, enligt Sportbladets uppgifter, underskrivet av mellan 250 och 300 namn.

– De som var avsändare var Fredrik Preisler, Rickard Henze och Gustaf Eriksson, säger Jonny Jergander till Sportbladet.

De två sistnämnda har ett förflutet inom AIK:s styrelsearbete och lämnade klubben 2014 respektive i fjol medan Preisler suttit i AIK:s valberedning tidigare.

– Det finns ett missnöje med hur vi sköter verksamheten kring AIK:s A-lagsverksamhet, själva föreningsarbetet, säger Jonny Jergander.

Vad är de missnöjda med?

– Mer exakt vad missnöjet består av är inte beskrivet. Och jag vill inte ägna mig åt spekulationer.

Vill ha bort förre ordföranden

Sportbladet kan dock avslöja vad missnöjet bottnar i.

En väl insatt källa säger att det ”extra mötet” handlar om att få till en förändring i styrelsen.

Och framför allt riktas missnöjet mot förre AIK-ordföranden Johan Segui som i dag sitter som vice ordförande efter att ha fått lämna ordföranderollen i februari 2016.

– Det är inte svårare än så att styrelsen som sitter nu ägnar sig åt personliga konflikter och interna maktkamper vilket påverkar AIK negativt. Enda sättet att förhindra det är att få till en förändring. Det kan inte fortsätta så här, säger källan till Sportbladet.

– Det handlar om konflikter mellan vår vd (Mikael Ahlerup reds. anm) och en viss person i styrelsen som får konsekvenser i styrelsearbetet och det är väldigt kostsamt.

Vem är ’personen’ du pratar om?

– Johan Segui. Han är kränkt efter att en gång tidigare tappat klubben.

”Det här fallet unikt”

Sportbladet har tidigare kunnat avslöja att vd:n Mikael Ahlerup portats från viktiga möten med Lagardère – företaget som sköter AIK:s marknadsarbete.

– Jag tror att de flesta vet att allt inte står rätt till. Det finns ett väldigt brett missnöje. Och det som är unikt i det här fallet är att det är väldigt väl förankrat i de allra flesta supporterlägren. Tidigare har det mest varit enskilda grupper, säger källan. 

Ordföranden Jonny Jergander:

– Rent teoretiskt kan ju den nya styrelsen ändå bestå av en eller flera ur den nuvarande styrelsen. Det är upp till medlemmarna.

Sportbladet har varit i kontakt med Johan Segui som avböjt att kommentera.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: