Löftet till Blåvittfansen: ”Jag har erfarenheten att vända på det här”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg får en av de mest meriterade svenska fotbollspersonligheterna som ny tränare.

Men delar av fansen har redan krävt mer nytänkande.

– Jag har fått ihop erfarenheten som krävs för att få alla bitar på plats, säger Roland Nilsson, 56.

Det hade redan avslöjats i olika omgångar att det var den tidigare VM-bronsmedaljören och Guldbollenvinnaren Roland Nilsson som skulle ta över i IFK Göteborg när klubben kallade till presskonferens på fredagsförmiddagen.

Nilsson vann även Uefacupen och tre SM-guld som spelare så det var logiska första ord som kom från den tidigare högerbacken.

– Jag är väldigt glad och stolt. Blåvitt är en klubb som alltid har betytt mycket för mig och att få komma tillbaka hit känns väldigt bra. På många sätt är det som att komma hem.

Kontrakt i 2,5 år

Verkligheten är att klubben han spelade i är en bra bit från klubben han ska ta över i som tränare med ett kontrakt på 2,5 år.

Vad kan du göra nu direkt i det läget som ni är i tabellen? frågade Sportbladet.

– Laget har inte fått alla bitar på plats så det kommer vara mitt jobb att få dom på plats, så vi blir mer solida i försvarsspelet men också skapar fler chanser framåt, säger han på presskonferensen som snabbt övergick till enskilda intervjuer utomhus på Kamratgården inför ett större mediauppbåd.

Med i bakgrunden vid presentationen fanns också Nilssons familj, hustrun Suah och sönerna Philip, 8, och Lucas, 9.

– Man kan inte ha ett jobb som det här utan att ha familjen med sig. Det var viktigt att de också var med i det här beslutet. Det gör att jag kan fokusera på det här uppdraget och vet att jag har stödet från familjen, säger Nilsson till Sportbladet.

Redan när det kom fram under torsdagen att IFK Göteborg skulle välja Nilsson, 56, före IFK Norrköpingstränaren Jens Gustafsson, 41, kom det reaktioner från delar av Blåvittfansen efter 0-4-förnedringen mot Hammarby.

På Kamratgården hade en gruppering satt upp banderollen: ”Välj en tränare för framtiden. Avgå, Max” riktat till klubbdirektören Max Markusson.

Prestationen ger identitet

Roland Nilsson säger till Sportbladet om fansen:

– Alla supportrar vill sin klubb väl, att man ska spela bra fotboll och vinner matcher. Det blir min uppgift att se till att det blir så. Vi börjar med bra prestationer på planen så kommer bra resultat med det.

– Det är vad vi gör ute på planen som skickar signalerna vilka vi är och vilka vi vill vara.

En del skriker efter yngre tränare, nytänkande.

– Med den erfarenhet jag har hunnit skaffa mig nu så vet jag att det krävs mycket av en tränare på den här nivån för att få alla bitar på plats. Det är inte bara nyhetens behag. Sedan ska det utvecklas och göras ännu bättre. Då krävs det att man har en viss erfarenhet för att få allt på plats.

– Då är det också en fördel att man har provat saker tidigare och vet resultatet av att göra olika saker.

Roland Nilsson största framgång som tränare är när han ledde Malmö FF till SM-guld 2010. Då var det många som ansåg att huvudtränare Nilsson stod för den defensiva stabiliteten och hjälptränaren Pep Clotet Ruiz som utvecklade offensiven.

Ferran blir nye Pep?

– När Pep kom in i MFF så hade vi ett färdigt lag och det handlade om att ta nästa steg. Det var intressant hur vi kunde skruva på saker med ett annat taktiskt kunnande med hans bakgrund från Spanien och en annan miljö. Det blev en väldigt bra mix och det hoppas jag solklart att jag kan jobba vidare med på ett liknande sätt även här i IFK, säger Roland Nilsson.

På presskonferensen meddelades det nämligen också att spanske Ferran Sibila fortsätter i rollen som assisterande tränare.

– Jag tror säkert att Ferran har mycket att komma med i de bitarna och mixa ihop det med det jag har med mig. Det kan bli väldigt bra för spelarna ute på planen, säger Roland Nilsson till Sportbladet.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.