Östersund: ”Vi har lidit av växtvärk”

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2016-04-06

Nykomlingens förklaring: ”Inte satt i system”

Växtvärk.

Så förklarar Östersunds FK att klubben hamnat hos Kronofogden vid åtta tillfällen sedan 2014.

– Vi har budgeterat med ett publiksnitt på 6 500 åskådare i år och elitlicensen är inte i fara, säger ekonomichefen Martin Johansson.

Följ ämnen

Sedan 2014 har Östersunds FK haft skulder för skatter och arbetsgivaravgifter på över 4,5 miljoner kronor som nått Kronofogden. Senaste skulden på 670 525 kronor betalades 9 mars i år.

Kommunstyrelsens ordförande i Östersund, Ann Sofie Andersson (S), vänder sig emot att skattekontot används som regulator och vill kalla klubben till ett möte.

– ÖFK har inte satt i system att vänta tills att skulderna nått Kronofogden. Däremot har klubben växt otroligt fort de senaste åren och lidit av växtvärk. Det har bland annat inneburit en likviditetsproblematik som i sin tur lett till att vissa skulder gått vidare till Kronofogden. Vi har aldrig haft en sammansatt skuld om 4,5 miljoner kronor hos Kronofogden, utan det är ackumulerade siffror över åren 2013-2016, säger ekonomichefen Martin Johansson.

”Inga ambitioner att hamna hos Kronofogden”

Några fler ärenden hos Kronofogden kommer det inte att bli, tror Martin Johansson.

– Nej vi har inga ambitioner att hamna hos Kronofogden under året. Sådana ambitioner har för övrigt aldrig funnits hos ÖFK.

Klubbledningen har budgeterat med att öka omsättningen med cirka tio miljoner kronor, från 34,5 miljoner till 45 miljoner under året i allsvenskan. Bland annat genom utbyggnaden av Jämtkraft arena.

– Vi har budgeterat med 98 000 besökare eller ett snitt på cirka 6500 åskådare per match. Utbyggnaden gör det lättare för oss att nå detta snitt. Vår elitlicens är inte i fara, vi har just nu ett positivt eget kapital på 1,6 miljoner, säger Martin Johansson.

Köpte vinstandelar efter Barrow-affär

Att Östersund har ekonomiska problem är inget nytt, 2014 köpte ordföranden Daniel Kindberg vinstandelar för 4,5 miljoner kronor i spelartruppen efter att Modou Barrows såldes till Swansea. Köpet ska ha gjorts genom Kindbergs eget kapitalförvaltningsbolag Daki AB.

Hur ser det upplägget ut – och varför gjordes det?

– Pengarna är en investering i klubben och i hela spelartruppen, investeringen gjordes för att stötta upp klubben, säger ekonomichefen Martin Johansson.

Daniel Kindberg sitter även som vd för kommunala bostadsbolaget Östersundshem som sponsrar ÖFK med 500 000 kronor under 2016. Har han varit med att påverka beslutet om sponsring?

– Det är en fråga du bör ställa till Östersundshem, men vårt säljteam har vid upprättandet av detta avtal förhandlat och kommunicerat direkt med Östersundshems marknadsavdelning.

Östersunds kommun har investerat 10,5 miljoner i utbyggnaden av arenan samt sponsrar med 700 000 kronor per år. Är det att beskriva som så kallad "kommundopning" tycker ni?

– Det är ÖFK som betalar denna utbyggnation genom en förhöjd avgift som betalas till Östersunds kommun. Sponringsavtalet har på precis samma sätt som med Östersundshem förhandlats fram med representanter ifrån Östersunds Kommun, vi hoppas och tror att de är nöjda med avtalet och vad de fått i utbyte, säger Martin Johansson.