Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-04

Såg ni matchen i går?

Det gjorde inte jag.

Jag såg Zlatan.

Och tråkigare arbetsuppgifter kan man ha än att sitta på Råsunda med ett enda uppdrag: studera Zlatan Ibrahimovic in i minsta detalj. Jag släppte honom med blicken en gång – när Pontus Wernbloom nickade in 1-0. Faktum är att Zlatan inte var inblandad i det viktiga målet i 51:a minuten. Konstigt nog.

I första halvlek skapade Sverige fem bra målchanser och Zlatan hade en huvudroll vid samtliga.

Han bjöd lagkamraterna på friläge efter friläge men Johan Elmander nickade rakt på målvakten, Ola Toivonen sköt rakt på målvakten och Emir Bajrami träffade inte målet.

Själv var Zlatan nära två gånger. Frispelad av Bajrami fick han fritt skottfält från tio meter.

– Jag försökte träffa målet men träffade inte ens bollen, säger Zlatan om strumprullaren fem meter utanför.

Elmander bjöd tillbaka

Sedan bjöd Elmander tillbaka med ett lågt inlägg som Zlatan bara nådde med tåspetsen.

– Jag var lite sölig där, förklarar ”Ibra”.

Insatsen vid 2–0-målet kan ingen ta ifrån Sveriges lagkapten. En brottningsmatch vid första stolpen med Zoltán Lipták slutade med en tvåmeters flygtur för ungraren som annars nickat undan bollen. I stället träffade den Pontus Wernblooms panna.

– Så gör en lagkapten, säger Wernbloom och garvar. Även Sebastian Larsson refererar till l a g k a p t e n e n Ibrahimovic.

– Mot slutet av matchen var Zlatan noga med att säga till att nu håller vi i bollen. Han passade den till mig hela tiden så då fick väl jag passa tillbaka den, säger Larsson om den dråpliga situationen där de båda spelade bollen mellan sig upp emot tio gånger.

Alla rättar sig efter Zlatan

Det är uppenbart att de flesta lagkamrater – för att inte säga alla – rättar sig efter Zlatans minsta vink. När backlinjen har bollen och Zlatan gestikulerar så får han den oftast slagen mot sig. Oavsett om det är bästa alternativet eller inte.

Går det två-tre minuter utan att Zlatan rör bollen släpper han sin position och kommer ner för att möta. Ibland på egen planhalva vilket måste vara mot alla direktiv en toppforward kan få. Men ingen protesterar. Den som drabbas hårdast av detta är Ola Toivonen som får anpassa sig så gott det går för att inte stå i vägen. Igår var Ola knappt involverad i spelet.

Zlatans behov av att ha bollen illustreras tydligast av en bild i slutet av matchen. Emir Bajrami utmanar inne i straffområdet, 40 meter längre bak, långt ute till höger, vevar Zlatan intensivt med armarna efter bollen.

Kan bli bättre på att gå i djupet

Bäst nytta gör Ibrahimovic när han bara sjunker några meter nedanför motståndarens straffområde och försöker göra sig spelbar i ytan mellan motståndarens mittfält och backlinje. Därifrån svarade han får de geniala framspelningarna i första halvlek men också ett par tre väldigt bra felpassningar som så när nådde lagkamrater.

Direkt svag är Zlatan i djupledsspelet. Det dröjer till 71:a minuten innan han går i djupled och faktiskt får bollen. Här kan samarbetet bli bättre.

Vid ett tillfälle läxar Zlatan upp Behrang Safari – berättigat – som släppt sin position, följt med en gubbe in i mitten och lämnat öppna landskap till höger för Ungern.

Smart är Zlatan när han märker att en ful eftersläng mot Roland Juhász tar illa. Då tar Zlatan sig för låret för att avleda domaren. Ungerns målvakt Gábor Király reagerar våldsamt, Zlatan klagar hos domaren och får Király varnad. Rutin.

”Vi älskar Wernbloom”

Vid avspark sjöng den svenska klacken om Zlatan Ibrahimovic. Mot slutet sjunger den ”Vi älskar Wernbloom”. Jag tror inte att Zlatan har något emot det. Den glädje han visade vid ”Boom Booms” 1–0 var äkta och naturlig och ovanlig att se när det inte är han själv som gör ett viktigt mål.

Zlatan verkar gilla sitt landslag.

Efteråt kramades han med ungerska målvakten Gábor Király, skrek efter Olof Mellberg när denne försvann in utan att tacka fansen och svarade på frågor från alla medier.

Sedan hoppade han in i bussen mot spelarhotellet och då släpper jag min punkt-markering.