Polis bränner bengaler inne på Friends Arena

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2013-09-12

”Man eldar på riktigt ordentligt”

195 pyrotekniska pjäser bränns i dag av på Friends Arena.

Ett steg mot tillåtandet av pyroteknik i ordnade former.

– Det känns som att tiden är mogen, säger regeringens huliganutredare Björn Eriksson till Sportbladet.

Följ ämnen

För ovanlighetens skull är det polisen och brandkåren själva som i dag bränner av de bengaliska eldarna. Det sker i samråd med Svenska Fotbollssupporterunionen, som länge kämpat för att organiserade bränningar ska vara tillåtet inne på fotbollsarenor runtom i Sverige.

Tre olika pyrotekniska pjäser ska testas: så kallade inomhusbengaler, nödbloss och bengaliska eldar. Totalt kommer 195 pjäser att brännas av.

– Man eldar på riktigt ordentligt. Tanken är att mäta partikelhalter och rökutveckling. Jag tycker att tiden är mogen för legal pyroteknik. Det finns redan i länder som Österrike och Norge, och SFSU har hela tiden sagt att om vi får till en legal pyroteknik så kan vi utrota illegala bränningar, säger Björn Eriksson, som har varit ansvarig för regeringens huliganutredning.

Hur har det gått?

– Det går inte att svara på än. I dag testbränner man för att kunna få fram provresultat. De resultaten kommer inte att kunna avgöras förrän tidigast andra halvan av november. Men det är viktigt att få till stånd det här redan nu, får då kan det ligga som underlag till nästa fotbollssäsong.

”Är lite märklig...”

Lena Gustafsson Wiberg, ledamot i SFSU, blev inbjuden till att delta under testbränningen. Hon tycker att det här är ett steg i rätt riktning mot en positiv läktarkultur – men riktar också en känga mot hur polisen och brandkåren utfört bränningarna.

– Placeringen av pjäserna har varit lite märklig. De stod på ställningar väldigt tätt intill varandra och det är ju inte riktigt så det ser ut på en fotbollsarena när supportrar använder pyro…

Sa ni åt dem?

– Ja, och de försökte rätta till lite grand genom att flytta isär två grupper av pjäser, men det är fortfarande inte så verklighetstroget.

”Som att gå på krogen”

Rikspolisstyrelsens Isabel Thorén håller inte med.

– Det spelar ingen roll om det inte är något mellanrum. Röken inne i arenan beter sig likadant ändå. Den går upp, sedan ner igen och så går den som en cirkel, säger hon.

Thorén vill heller inte beskriva testerna som ett steg mot att "legalisera" pyroteknik, utan som ett led i att få bort den illegala pyrotekniken.

– Kan vi komma fram till en väg där vi kan tillåta schysst pyroteknik som inte avger någon hälsofarlig rök så har vi uppnått vår målsättning.

Var dagen lyckad?

– Jag är jättenöjd med dagen. Men nu känns det lite som att man varit på krogen och rökt någon cigarett fast man inte är rökare. Jag är hes och torr i halsen.

”Ett första steg”

Björn Eriksson är också nöjd med dagen.

– Jag tror ju att man måste köra problematiken med pyroteknik i botten och då är det här ett första steg. I motsats mot vad många verkar tro – att det bara är en massa bråk inne på arenorna – så finns det egentligen bara två problem: dåligt språkbruk och pyroteknik. Utanför arenorna kan det hända tråkigheter, men det är en annan sak. Det har inte med fotboll att göra.

Här bränner polisen av bengaler! (OBS! Extern länk)