14.00: Sågningen 18.40: Hyllningen

Publicerad 2011-08-27

Wernbloom: Hoppas alla fattar att jag skämtade...

Malmö är lägst seedat i gruppen. Men rankas högt av topplaget AZ Alkmaar.

– Vi hade helst sluppit ett nordiskt lag, säger Pontus Wernbloom.

Pontus Wernbloom, 25, och Rasmus Elm, 23, går in i sina tredje säsonger för holländska AZ Alkmaar. Men när det kommer till europaspel fortsätter de båda svenskarna att påminnas om hemlandet.

I fjol slog laget ut IFK Göteborg i den tredje kvalrundan till Europa League. I går lottades AZ i samma grupp som Malmö FF.

– Jag och Rasmus pratade om att vi helst sluppit ett nordiskt lag i gruppen eftersom det sällan passar holländska lag med den fysiska spelstilen, även om inte Malmö spelar särskilt nordiskt, säger Pontus Wernbloom och får medhåll av lagkamraten Rasmus Elm:

– Det kommer bli tuffa matcher mot MFF, det är jag säker på efter att ha sett deras prestationer i CL-kvalet.

”Så dumt”

När Pontus Wernbloom efter lottningen ombads kommentera motståndaren Malmö av sin manager Gertjan Verbeek slängde Wernbloom ur sig: ”Vi ska döda dem”. Ett uttalande som dröp av ironi, och som göteborgaren aldrig trodde skulle publiceras på klubbens hemsida.

– Så dumt det var. Jag fick frågan och sa det där på skämt. Förhoppningsvis fattar alla att var med glimten i ögat, annars var det verkligen att hälla bensin på elden. Jag vet bättre än så, Malmö är alltid svåra att möta på bortaplan, fortsätter Wernbloom.

En akilleshäl

Just bortaspelet är AZ:s verkliga akilleshäl – och Malmös hopp i grupp G som också innehåller ukrainska Metalist och Rapid Wien från Österrike.

På tio försök i Europasammanhang har Pontus Wernbloom hittills aldrig vunnit med AZ på bortaplan.

– Vi har varit odugliga i bortaspelet i Europa, erkänner han utan omsvep.

– I Holland är vi okej, men jag vet inte vad som händer när vi spelar internationellt. Det finns inget bra svar på den frågan, man är lika laddad som på hemmaplan, springer lika mycket, men får ändå inte till det. Förhoppningsvis kan vi vända på det snart.

Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln