Lustig räddade Sverige i kvalet

Uppdaterad 2016-10-08 | Publicerad 2016-10-07

LUXEMBURG/STOCKHOLM. Sveriges anfallare fick inte hål på Luxemburg – då klev Mikael Lustig fram.

Backen spräckte nollan i VM-kvalet, räddade poäng och firade med en ny målgest.

– Fick ni med den...? Det är världsklass, säger han.

Sverige var stora favoriter mot Luxemburg. Men det bjöds inte på någon finlir i den första halvleken och trots flera bra lägen lyckades Sverige inte få hål på hemmalaget i VM-kvalet.

Sverige radade upp chanser. Marcus Berg hade de flesta, men avsluten var ofta för tama eller fick utanför.

Om de inte gjorde det stod målvakten Anthony Moris i vägen.

När Emil Forsberg fick på ett bra skott i halvlekens sista sekund tippade målvakten skottet i ribban.

˝Blir nog viral succé”

Sverige hade sju skott på mål mot Luxemburgs noll i den första halvlek.

– Den här matchen ska vi leda så klart, sa Kanal 5:s expert Kim Källström i paus.

Men tio minuter in i den andra halvleken kom målet. Det var dock inte Berg, Guidetti eller Forsberg som gjorde det. I stället dök Mikael Lustig upp efter en hörna och satte 1-0. Sedan firade han med en ny målgest med Guidetti.

– Fick ni med den...? Det är världsklass.

Vad kom den ifrån?

– Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Men det blir nog en viral succé, kidsen kommer att ta efter oss.

Guidetti:

– Det är en viralsuccé. Folk får kolla och lära och sedan utveckla den om de vill.

Vem kom på den?

– Jag, sedan kom Micke in och finslipade detaljerna.

”Fotboll när den är som hemskast”

Sverige hade flera chanser efter målet, men skärpan saknades.

Luxemburg var inte helt ofarligt och i matchens sista sekund var det inte långt borta att hemmalaget kvitterade, men Sverige kom undan med 1-0.

– Bättre skärpa i avsluten så ska det har varit slut långt tidigare, det är inget snack. Men som helhet tycker jag ändå att vi gör en godkänd match, säger förbundskapten Janne Andersson till Kanal 5.

Förbundskaptenen var nervös i slutskedet av matchen.

– Det är fotboll när det är som hemskast, men avgör du inte matchen tidigare kan du åka dit. På de chanserna vi har ska vi kunna förvalta det här bättre och inte riskera att åka dit på det på slutet.

– De här matcherna är hemska. Du har egentligen bara allt att förlora, därför är jag väldigt nöjd att vi kommer härifrån med tre poäng.

Lustig:

– Vi skapade de chanser man behöver för att göra mål, sen blev det onödigt spännande på slutet men så blir det när man bara leder med 1-0.

SPELARBETYG

Målvakt:

1. Robin Olsen Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Överraskande många avslut från Luxemburg men få av dem på mål och dem tog Olsen hand om.

Backar:

2. Mikael Lustig Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Otroligt noggrann i sitt inläggsspel som var nästan prickfritt. Lyfte det svenska laget när han fick större ansvar offensivt i andra halvlek och frälste Sverige med 1-0-målet.

3. Victor Nilsson Lindelöf Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Svårt att påstå att den svenska defensivt sattes på prov. Ett par fina uppspel och vårdad bakåt.

4. Andreas Granqvist Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Testades aldrig men som vanlig dominant i luftrummet. En trygg försvarschef.

5. Martin Olsson Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Var den som skulle sätta fart på det svenska kantspelet när fyrbackslinjen förvandlades till en trebackslinje och Olsson trycktes upp i första. Fick också mycket boll men inläggen höll låg kvalité.

Mittfältare:

21. Jimmy Durmaz  (89) Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Kom sent och fel in i matchen när spelet byggdes från vänster initialt. Vass frispark strax utanför. Annars hög felprocent.

8 Albin Ekdal (80) Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Tog en del stryk i första, men flera frisparkar med sig. Drog upp tempot de gånger han gick framåt i planen. Sparades sista tio, Bulgarien väntar.

15. Oscar Hiljemark Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Trångt på centrala mittfältet och Hiljemark sällan spelbar i första, men bättre med i andra. Flera skott i fina lägen, chans att punktera matchen.

10. Emil Forsberg Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Rörlig och kreativ. En sylvass öppnande passning, ett par bra skott var av ett räddades via ribban. Hörnan in till Berg före mål.

Anfallare

9. Marcus Berg Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Borde gjort minst ett mål på sina chanser men att han trots allt tar sig till chanserna och den fina assisten till 1-0 räddar godkänt i betyg.

11. John Guidetti (ut 71) Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Till skillnad från Berg kom inte Guidetti till några lägen ens. Fin aktion före Forsbergs ribbträff på stopptid i första. Lär knappast starta mot Bulgarien.