Vann efter chockförlusten – målvakten sågas

Publicerad 2022-12-27

Andra matchen i JVM.

Då gjorde Finland jobbet och besegrade Slovakien med 5–2.

Efteråt kritiserades förlorarnas målvakt av Viaplays expert Håkan Södergren.

Schweiz fick många att höja på ögonbrynen när man oväntat slog Finland i JVM-premiären. Förlusten verkade i inledningen av matchen mot Slovakien sitta i – men islossning i andra perioden och slutsiffrorna 5–2 gjorde att Juniorlejonen kunde jubla.

Under matchen kritiserades det slovakiska målvaktsparet av Viaplays expert Håkan Södergren. Matej Marinov sågades exempelvis i samband med Finlands sista mål, då Brad Lambert i tredje perioden tog sig fram längs högerkanten och dunkade in pucken.

– Det här skottet långt ute från högerkanten ska inte gå in, helt enkelt. Alldeles för svagt målvaktsspel. Att täcka en stolpe i det läget är en grundskoleidé som hockeymålvakt. Han står inte alls på en position som överhuvudtaget kan ge en möjlighet att rädda det där, ugh, säger Viaplay-experten Håkan Södergren.

Spänningen dog tidigt

Det var Sami Päivärinta som nio minuter in i första perioden öppnade målskyttet för Finland.

Med tio sekunder kvar av första perioden kom en kvittering genom Peter Repcik, som var pigg vid kassen och petade in en retur.

Men ett pressat Finland tog tidigt död på spänningen. Joakim Kemell visade i början av andra perioden upp sitt fina skott och drog distinkt in 2–1 innan Oliver Kapanen och Jani Nyman satte varsitt mål.

Reducering i PP

Slovakerna fick in en reducering i powerplay i sista perioden, men hoppet blev kortvarigt då Lamberts slutgiltiga mål kom kort senare.

Matchen var Slovakiens första i turnering. Härnäst väntar USA och Finland tar sig närmast an Lettland.