Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-12

Ak Bars vann finalen – tack
vare svenske ”skitjobbaren”

Han har tagit skitjobbet hela säsongen.

Den sjunde och avgörande Gagarin Cup-finalen mot Lokomotiv Jaroslavl blev inget undantag för Tony Mårtensson.

När Aleksej Morozov, tio minuter in i den sista perioden, fixade guldet åt Ak Bars Kazan var det Mårtensson som banade väg.

– Otroligt häftigt, säger han till Sportbladet.

Tony Mårtensson.

Det blev tredje gången gillt för Tony Mårtensson. Efter två raka SM-finalförluster med Linköping kan han nu i stället titulera sig som rysk mästare.

Men det satt hårt åt. Efter två chansfattiga perioder var ställningen fortfarande 0-0. Då klev Kazans fruktade förstakedja fram.

Matchens enda mål

10 minuter in i slutakten kunde Aleksej Morozov peta in 1-0 i tom bur efter att Mårtensson dragit med sig Lokomotivs målvakt Georgij Gelasjvili tillsammans med försvararen Vitalij Visjnevskij.

Det skulle också bli matchens enda mål, vilket betyder att Mårtensson kan titulera sig som mästare i det första Gagarin Cup-slutspelet någonsin.

– Hockeyn är fantastiskt stor här, det känns väldigt bra, säger Tony.

Stort defensivt ansvar

28-åringen har under säsongen fått ta ett stort defensivt ansvar, men lyckades ändå bli bäste svenske poängplockare i grundserien och hamnade dessutom på delad tredje plats i slutspelets totala poängliga.

Desto tyngre är det för Marcus Nilson och Johan Åkerman i Lokomotiv Jaroslavl, som hade chansen att avgöra matchserien redan i fredags. Nilson uttryckte sin besvikelse i matchens slutskede då han hade en intern uppgörelse med Kazans råskinn Aleksandr Stepanov.