Wennerholm: Det här var inget VM-lag

Publicerad 2011-03-30

UMEÅ. Sverige slår Lettland med 4-1 i det som är starten på Pär Mårts VM-bygge.

Periodsiffrona blev 2-0, 1-1 och 1-0 i en match som avgjordes redan i första perioden.

Där var svenskarna var fullkomligt överlägsna.

Det blev 20-4 i skott och 2-0 i mål mot ett ganska svagt lettiskt lag.

David Petrasek gjorde rena biljardstöten när han sköt 1-0 till Sverige efter 5.37.

Ett skott som studsade på två lettländare och helt ställde målvakten Edgars Masalskis.

Det målet kom för övrigt bara fem sekunder in i ett svenskt power play, som det blev många av den här kvällen på grund av ett par ovanligt petiga finländska domare.

Anton Landers 2-0 efter 17.54 var matchens snyggaste mål, då han fick en perfekt passning från Sbastian Karlsson och kunde stöta in pucken fri framför Edgars Masalskis.

I andra perioden fick lettländarna en snabb reducering efter bara 1.35.

Tavla av Mark i da Park

Ett mål landslagsdebuterande djurgårdsmålvakten Mark Owuya får ta på sig.

Lettlands Kaspars Saulietis sköt visserligen överraskande, men från en position nästan ute vid vänster sargkant och bara några decimeter utanför förlängda mållinjen - det som i dagligt tal kallas "omöjliga vinkel".

Nu finns det inga omöjliga vinklar i hockey och pucken smet på något märkligt sätt in bakom djurgårdskeepern.

Nu var det aldrig någon riktig fara och den svenska effektiviteten i power play visade sig snabbt igen, då Patrik Zackrisson gjorde 3-1 bara 1.01 efter den lettiska reduceringen.

Zackrisson fick stå helt omarkerad framför mål och smälla in pucken, fint framspelad av Jakob Silfverberg från en position bakom mål.

Den tredje perioden bjöd inte på någon större hockeyunderhållning, men Martin Thörnberg kunde göra 4-1, snyggt framspelad av Niklas Persson.

Lander – bäste svensk

Ändå var det ett piggt svenskt lag, med många unga spelare som fick landslagsdebutera och känna på internationellt motstånd.

Anton Lander, som gjorde sin tredje A-landskamp, utsågs till Sverige bästa spelare.

Men det kommer bara bli fyra, fem spelare i dagens Tre Kronor som överlever gallringen fram till VM-starten i slovakiska Kosice den 29 april.

Pär Mårts gamla spelare från HV 71, David Petrasek, Björn Melin och Martin Thörnberg plus KHL-proffset Niklas Persson är nog tänkta att ingå även i en slutlig VM-trupp.

Resten får slåss om några få platser som blir över när NHL-svenskarna och spelarna i SM-slutspelet blir tillgängliga.