Hattrick av het Petterström

Publicerad 2011-04-01

Ett hattrick av landslagsfärskingen Pontus Petterström, 28, satte fart på Tre Kronor i landskampen mot Lettland.

Petterström slog in tre mål på knappt elva minuter och svenskarna vände 0–3-underläge till seger med 7–4.

– Otroligt kul. Jag kan inte minnas när jag gjorde tre mål senast, det måste ha varit i pojklaget, sade matchvinnaren.

Linköpingsforwarden är inte känd som någon målskytt i elitserien. Men förbundskaptenen Pär Mårts hade bara lovord för 28-åringens insats.

– När man ser honom i Linköping är det en grovjobbare, men det finns jäkligt mycket spel i honom. Det har man sett här, sade Mårts.

Trots målorgien ligger Petterström lågt i VM-snacket.

– Det är klart att det vore skitskoj, men det är inget jag tänker på. Jag tror alla där inne i omklädningsrummet har som mål att hänga kvar så länge som möjligt, sade han.

Tre Kronor gjorde länge en riktigt dålig insats. Efter en enkel seger med 4–1 i Umeå i onsdags trodde svenskarna uppenbarligen på en lätt resa även i returen i Skellefteå. Det behövdes ett 0–3-underläge innan hemmaspelarna vaknade upp ur den villfarelsen.

Men då, efter 7.13 av andra perioden, kom plötsligt farten och det uppoffrande spelet. Mest av allt hos Linköpingsforwarden Petterström som gjorde landslagsdebut i onsdags och nu spelade inför sin gamla hemmapublik efter sex säsonger i Skellefteå mellan 2002 och 2008.

Han slog in 1–3 med en backhand efter en målvaktsretur efter 7.41, styrde snyggt in 2–3 i krysset i numerärt underläge efter 9.33 och skickade in 4–3 efter 18.32 av mellanperioden sedan han återigen hållit sig framme på en retur.

Alla tre mål inom loppet av 10.51.

Svenskarna gjorde sju raka mål innan Lettland kunde reducera. Förutom Petterström var också kedjekompisen och centern Anton Lander produktiv med tre assist. Även Djurgårdens back Oscar Eklund stod för tre assist. I den sista perioden ersatte 19-årige Västeråstalangen Johan Gustafsson Djurgårdens Mark Owuya i målet – ett byte som var uppgjort på förhand. Gustafsson fick släppa ett lettiskt skott förbi sig.

Tre Kronor fortsätter VM-uppladdningen med dubbelmöten mot Tyskland i Halmstad och Göteborg nästa vecka.