”Jag vill aldrig se den tången igen”

Vittnar om offentliga fettmätningar, straffåkning och omdömeslös mobbning

Uppdaterad 2022-03-17 | Publicerad 2022-03-16

Nästan alla i svensk elithockey kämpar med något.

Det avslöjas i andra avsnittet av ”Det som aldrig blivit sagt” där svensk hockeys gömda sanningar äntligen kommer upp till ytan.

Bland annat vittnas det om offentliga invägningar, straffåkningar och omdömeslös mobbing som satt djupa spår.

I podden beskriver trion Jonathan Hedström, Oscar Alsenfelt och Nils Andersson kulturen inom elitishockeyn som ett ljudisolerat omklädningsrum. En plats där ingen tar med några problem in, och ingen heller får med sig någon kritik ut.

– Det blir väldigt inlåst i det där omklädningsrummet, och där känner man sig emellanåt rätt ensam som spelare, säger Oscar Alsenfelt.

De förklarar också att du som elitspelare blir expert på att trycka ner och dölja dina truman. Detta eftersom problemen, om de blir kända, kan leda till såväl mobbning på isen som avslutning av anställningsavtal.

De har alla själva på olika sätt spelat med eller hållit tyst för att skydda sina karriärer. Ibland på ett sätt de i dag kan skämmas för.

Straffades inför hela laget

Jonathan Hedströms historia är redan känd. Han har skrivit en bok och håller föreläsningar om sin ätstörningsproblematik som accelererade när han under sin proffstid i USA tvingades åka straffvarv inför hela gruppen sedan han gått upp ett kilo i vikt.

– Där förstördes min karriär, säger Hedström.

För Nils Andersson är karriären sedan några år tillbaka avslutad, och nu väljer även han att berätta.

Andersson kommer från en hockeyfamilj och utmärkte sig redan tidigt som en stor talang. Men hans smala kroppsbyggnad hindrade honom från att, likt flera av sina lagkamrater, få kliva upp i åldersklasserna och tidigare testa sin talang mot äldre spelare.

Han berättar nu i podcasten om hur han som tonåring äntligen plockades upp och var med på en första sommarträning med då både ett, två och tre år äldre lagkamrater.

– Då berättade tränarna inför alla att vissa behöver springa mer och vissa behöver springa mindre. ”Ta Nisse. Om han ställer sig bakom en tunntall så syns bara öronen”, sa han till mig då. Jag var tre år yngre än den äldsta där, det var min första träning och jag kände ingen annan. Då hade jag kämpat för att ta mig upp i vikt och det har sedan följt mig genom hela karriären.

Parallellt med en framgångsrik SHL-karriär krigade backen sedan med att hela tiden hålla sig på rätt sida i klubbarnas återkommande fettmätningar.

– När den där tången kommer fram och jag gått från nio procent kroppsfett till sju procent för att jag spelat 24 minuter och gett allt jag har och ätit shaker hela nätterna… För jag klev upp och käkade ägg. Du vet också om shakerna jag druckit, säger Nils och riktar sig till Oscar Alsenfelt.

De skrattar båda åt den absurda kosthållningen Nils till stora delar i hemlighet ägnade sig åt. Andersson kyl var under karriären alltid full av pannacotta samtidigt som mixern gick varm med hans eget specialrecept på vad som välvilligt kanske kan kallas smoothie.

Nils rabblar själv receptet ur huvudet. En halvliter fil, två ägg, en deciliter protein, en deciliter olivolja (mild så att den inte smakade så mycket) och sedan en skopa kreatin.

– Sedan mixar man det till en gröt och så drack jag det tre gånger om dagen. Då kanske jag kom över 80 kilo. Men så får jag den där tången och mötet med coachen som säger att ”jag har märkt att du slarvat lite med maten”. Då ligger det kvar där bak liksom och hade jag inte haft mycket annan styrka som gjort mig trygg så hade jag åkt rakt in i det.

Nils Andersson höll tyst tills han i slutet av karriären kom till HV71. Då hade han fått nog.

– Jag skrattade bort det fram tills jag var 27-28 men när jag sedan kom till den sista klubben jag spelade i sa jag att ”jag ska inte se den där tången mer”.

Andersson berättar hur klubben då tog honom och två andra, enligt klubbens måttstock överviktiga, spelare åt sidan när det var dags för fettmätning.

– Så indirekt var det offentligt ändå, säger Oscar Alsenfelt.

– Ja, då när man gick iväg med den personen så visste man ju. Det är ju klockrent, svarar Andersson.

Enligt Oscar Alsenfelt pågår de här offentliga fettmätningarna i SHL än i dag.

Trion efterlyser nu ett öppnare samtalsklimat för att rädda fler. De tror att det hade hjälpt – men de tror ändå inte att det kommer bli verklighet.

– De besluten kommer inte klubbas igenom eftersom det inte är tillräckligt stora vinster för de som tar de besluten. Det är i positioner där det finns andra saker de blir belönade för, säger Nils Andersson.

Han tror också att den typen av åtgärder han förelår snarare hade stjälpt än hjälpt lagets sportsliga chanser på kort sikt.

– Du hade förmodligen förlorat fler matcher, säger Nils Andersson.

– Men då kommer ingen vilja ha det snacket. Det går inte att sälja in till tränaren, säger Oscar Alsenfelt.

”Aldrig sett någon äta så”

Alsenfelt spelade tillsammans med Nils Andersson i Malmö och såg med egna ögon hur lagkompisen kämpade.

– Jag har aldrig sett någon äta så långsamt, för det var också jobbigt för dig, men jag har ju skojat lite om det. Jag har sagt att du ska tatuera de där ingredienserna på kroppen. Har det gjort dig ledsen?

Nils tystnar en lång stund innan han svarar.

– Du har aldrig ställt något krav och jag var aldrig varit värd mindre för dig för att jag vägt mer eller mindre. Så därför gör det ingenting. Men de där återupprepade kommentarerna alla drar gör mig ju påmind om det och jag kämpar mycket med det. Det påminner mig ju, men jag påminner mig själv många, många gånger mer. Men det är när det är folk som kan avgöra min karriär, mitt liv och var jag ska bo nästa år. När de är inne och petar i det, det är där det sårar, det är där det gör ont och det är där det påverkar mig djupt. Så tränare, sportchefer, journalister… Det är det som påverkar mest.

Oscar Alsenfelt lyfter sedan medias ansvar.

– De har ju en direkt makt att påverka. Tar de verkligen det ansvaret?

– Får vi prata om dem, undrar då Jonathan Hedström.

Det får de, och det gör de, i det andra avsnittet av ”Det som aldrig blivit sagt”. Lyssna här i spelaren under eller i tjänster som Apple podcasts, Acast eller Spotify.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Hans Österman
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET