Hans Abrahamsson om Tre Kronors 4-2-seger

Segern mot Tjeckien var ingen tillfällighet.

Pär Mårts har hittat väldigt rätt i lagbygget till Channel One Cup.

Att vinna mot Ryssland i Moskva – det är ruskigt imponerande.

I torsdags seger mot Tjeckien på deras hemmaplan. I dag tog Tre Kronor en ännu tyngre skalp.

Är det någonting ryssarna verkligen avskyr så är det att förlora matcher på hemmaplan i sin egen turnering.

Men i dag var de aldrig riktigt nära att rubba ett helladdat svenskt lag.

Staffan Kronwall dundrade in tre (!) mål, undrar när det hände senast…

I en landskamp har det i alla fall aldrig hänt.

Matchens delikatess av Söderberg

Kronwall var matchens gigant, men det var återigen Carl Söderberg som svarade för matchens individuella prestation. Direkt efter den ryska kvitteringen till 2–2 bjöd han på ett nytt glansnummer. Bakom mål hängde han bara av ryske 100-kilos backen Belov och serverade sedan en magnifik backhandpass diagonalt med mållinjen. Vid den bortre stolpen kunde Dick Axelsson enkelt kunde trycka pucken.

Nu räcker det med Tjeckien vinner över Finland i eftermiddag för att Tre Kronor redan ska vara klar vinnare av Channel One Cup.

Om jag räknat rätt kom Tre Kronors senaste turneringsvinst i Ryssland 1996, det handlar alltså om 15 år tillbaka i tiden.

Det ska sägas att Ryssland inte gjorde någon bra insats. Samtidigt var det precis som mot Tjeckien Tre Kronor som gjorde sin motståndare dålig.

Psykologiskt viktiga mål

Pär Mårts landslag tog kommandot direkt och satte under de tio första minuterna prägel på matchen.

Och så fick de väldigt psykologiska mål.

Dick Axelsson gjorde 3–2 direkt efter att ryssarna hade kvitterat. 4–2 kom precis när ryssarna hade klarat av närmare två minuter i spel tre mot fem.

Det här var Tre Kronors eftermiddag – och de förtjänade verkligen att ha marginalerna med sig.

Svenskarna behöver inte för en sekund be om ursäkt för den här segern.