Tre Kronor vann – när Petersson fick lämna skadad

Publicerad 2023-02-11

Sverige studsade tillbaka efter förlusten mot Tjeckien i torsdags.

Mot Schweiz slutade det med vinst 2–0.

Men Tre Kronor fick klara sig utan HV71:s poängkung André Petersson – som lämnade isen skadad i den första perioden.

De oroande bilderna rullade bara efter drygt åtta minuter i den första perioden.

Efter en kollision med en schweizisk spelare blev Petersson liggandes kvar på isen. En stund senare kunde han själv resa sig upp, men något mer spel i matchen blev det inte för 32-åringen, som befaras ha åkt på en knäskada.

HV:s mardröm

De bilderna lär oroa både spelare, ledare och fans i krisklubben HV71, som med bara tio matcher kvar av grundserien ligger på en negativ kvalplats i SHL-tabellen.

Under säsongen har Petersson varit en av lagets absolut viktigaste kuggar med sina 29 poäng på 37 spelade matcher.

–Det ser inte så bra ut, sa klubbens sportchef Kent ”Nubben” Norberg till Hockeynews.se.

Tre Kronor klarade sig dock bra utan Petersson.

Efter en skakig inledning kunde Sverige ta ledningen halvvägs in i den första perioden genom Lucas Wallmark.

Därefter tog Blågult över matchen och hade flera kvalificerade chanser att utöka ledningen – men effektiviteten var inte den bästa.

I den tredje perioden kunde till slut Oscar Lindberg sätta slutresultatet fram till 2–0.

Enroth höll nollan

Bäst i det svenska laget var Jhonas Enroth som höll nollan och därmed fick pris som matchens lirare.

Själv tyckte han dock att det var en lugn dag på jobbet.

– Det var första fem minuterna som jag hade lite action, men annars hade jag inte jättemycket att göra, säger Enroth till TV6.

I morgon väntar Finland för Sverige i en avgörande match om turneringssegern i Beijer Hockey Games.

Finlands jättekross

Tidigare under dagen stod just Finland för en jättekross mot Tjeckien. Efter de två första perioderna ledde de finska lejonen med hela 6–0 (!). I slutperioden satte Hynek Zohorna ett tröstmål för tjeckerna.

Vinsten var Finlands andra raka i turneringen. Därmed fortsätter succén för Miko Mannner – som tillfälligt tagit över som finsk förbundskapten i Jukka Jalonens frånvaro.