Sverige till JVM-final – Lekkerimäki stor hjälte

Publicerad 2024-01-04

GÖTEBORG. Juniorkronorna är i JVM-final för första gången sedan 2018.

Jonathan Lekkerimäki, 19, blev Sveriges stora hjälte mot Tjeckien.

– Det är magiskt, det gäller bara att slutföra jobbet, säger matchhjälten.

Sverige är klart för final i JVM på hemmaplan. Juniorkronorna fick revansch efter semifinalförlusten mot Tjeckien förra gången.

Semifinalen blev en rysare där Jonathan Lekkerimäki tog på sig hjälterollen i den tredje perioden.

19-åringen gjorde två mål i 5–2-segern över Tjeckien.

Målvaktstavla

Juniorkronorna var svajiga i starten och det var Tjeckien som tog ledningen. Men sedan vände Sverige – efter två målvaktstavlor av Tjeckiens målvakt Michael Hrabal.

Först tappade han in Theo Lindsteins skott med plockhandsken. Kvartsfinalhjälten Axel Sandin Pellikka gjorde sedan 2–1 med ett skott i det helt öppna krysset.

– Så fort jag tittar upp så är det i princip ingen målvakt där. Då var det bara att skicka in den, säger Sandin Pellikka om målet.

Men Tjeckien gav sig inte. 2–2 kom i powerplay i mitten på den andra perioden och semifinalen var helt öppen inför slutperioden.

Jonathan Lekkerimäki

Hjälte

Där blev Jonathan Lekkerimäki den stora hjälten. Sverige fick sitt första powerplay i matchen och 19-åringen stänkte dit 3–2 – framspelad av Sandin Pellikka.

Efter målet öste Sverige på framåt. Först gjorde Noah Östlund 4–2 innan Lekkerimäki satte dit sitt andra mål i matchen till 5–2. Tvåmålsskytten blev också utsedd till matchens bästa spelare i det svenska laget.

– Han har ett magiskt skott, det är helt sjukt alltså, säger lagkamraten Isac Born.

Hur rankar du det här i karriären?

– Det är högsta, självklart. Det är otroligt, en dröm.

– Det är grymt kul. Publiken här är helt magiskt. Det är de vi spelar för. Vi spelar med tålamod i dag och till slut trillade puckarna in, säger Sandin Pellikka.

Finalen spelas i morgon klockan 19.30. Där ställs man mot antingen USA eller Finland.