Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-17

LHC-stjärnan tror inte på spel i Vancouver

Målskytt och bra spel – men ytterligare en förlust.

Visst drömmer Tony Mårtensson om OS-spel. Men i den omedelbara framtiden är det något helt annat som gäller.

– Vi behöver vinna nu, sade han efter 3–4-förlusten mot Ryssland i starten av Channel one cup.

Mårtensson.

Linköpingsstjärnan slog till och fixade 3–3-målet mot Ryssland i Megasport Chodynka arena i Moskva i början av den sista perioden.

– Jag fick ett kanonpass av Weinhandl. Kul att hänga dit den, tyckte han.

Annars brukar det ju vara tvärtom när radarparet spelar tillsammans.

Men målet räckte inte till någon poäng för Tre Kronor. Trots en tapper insats där laget kom tillbaka från en mardrömsstart, 0–1 redan efter 39 sekunder, och ett tvåmålsunderläge i början av den andra perioden.

Tror inte på OS

Frågan är om det räcker till en OS-plats?

– Jag tänker absolut ingenting på OS. Egentligen tror jag inte att jag kommer med heller, även om jag drömmer om det. För mig är det nog framför allt VM som gäller, sade Mårtensson.

Ändå är det slående att se. Så fort Mårtensson och Mattias Weinhandl hamnar tillsammans i landslaget ger det utdelning. Ett mål och en målgivande passning, fram till Magnus Johanssons 2–3, blev det den här kvällen för Mårtensson. Weinhandl svarade också för två poäng – 1–1-målet och framspelningen till Mårtenssons 3–3.

– Vi hade ett fantastiskt år i Linköping (2007/08) och har spelat två VM ihop efter det. Jag tycker vi har visat att vi kan spela mot de bästa, och ett VM var ju på liten rink (i Quebec). Men min OS-chans är nog minimal. Det är så många bra spelare borta i NHL, sade Mårtensson.

Avgjorde i powerplay

Då är en seger med Tre Kronor ett närmare mål. För Sergej Zinovjevs 4–3-mål i numerärt överläge efter 8.31 av den sista perioden avgjorde matchen. Det var Rysslands tredje powerplay-mål för kvällen – en effektivitet på 37,50 procent. Tre Kronor gjorde ett mål i numerärt överläge vilket gav en effektivitet på 14,29 procent.

– Det är ofta det blir så där, de är grymt skickliga. Och släpper man in fyra mål så är det svårt att vinna, sade Mårtensson.

Tre Kronor kom till Channel one cup från ett Karjala cup som avslutades med 0–7 mot Finland. Torsdagens insats var ett fall framåt jämfört med de matcherna – men Tre Kronor har bara en trepoängare på sju matcher den här säsongen.

– Jag tror alla känner att vi är på rätt väg. Vi hade flera debutanter som kanske var lite nervösa i dag. Det blir svårt att vinna turneringen nu, vi får sikta på att bli tvåa och göra två bra matcher nu. Vi behöver verkligen en seger, sade Mårtensson.

Sverige möter Tjeckien på lördag och Finland på söndag.