Han är Lokomotiv Jaroslavls poängbäste back i finalserien.

Men i det sjätte mötet mot Ak Bars Kazan ställde Johan Åkerman till det rejält.

Nu väntar en direkt avgörande final på söndag.

Champangen låg på kylning och Jurij Gagarins pokal stod och väntade. Men det blev inget guldjubel i Jaroslavl.

Efter förlängning tvingade Ak Bars Kazan fram en sjunde finalmatch – på hemmaplan.

En som grämer sig extra mycket över att behöva åka till Kazan en extra vända är säkerligen Johan Åkerman.

Felbedömde helt

Med 19 sekunder kvar av den inledande perioden snörde Danis Zaripov iväg en chanspassning rätt i gapet på Åkerman, som felbedömde situationen helt och tillät Aleksej Morozov göra matchens första mål.

– Om inte det där misstaget hade kommit hade ställningen varit 0-0 och det hade speglat händelserna bättre. Men i en sådan här match tillåts inga misstag, sa Lokomotivs lagkapten Aleksej Kudasjov till TV-Sport efter den första perioden.

Finskt samarbete avgjorde

Lokomotiv såg ut att ha vänt matchen i den tredje perioden, då man inom loppet av en minut gjorde två mål. Men Kazans replik lät inte vänta på sig. Danis Zaripov kvitterade först till 2-2, innan finländaren Jukka Hentunen – i samarbete med landsmannen Niko Kapanen – satte det avgörande 3-2-målet drygt en minut in i förlängningen.

Den första Gagarin Cup-vinnaren kommer därmed att koras på dagen 48 år efter att Jurij Gagarin äntrade rymden.