Svensken stoppades i VM: ’Radioaktiv tröja’

Publicerad 2014-05-19

Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, fastnade vid kontrollen utanför Tjizjovka-arenan i Minsk.

Efter att ha lämnat ifrån sig en tröja fick han komma in till VM-matchen i ishockey.

Hårdh säger att orsaken till att han stoppades är en Tre Kronor-tröja han hade med sig till matchen mellan Italien och Sverige på måndagskvällen. Han skulle träffa Christer Englund, Svenska ishockeyförbundets ordförande, i arenan och hade tänkt överlämna tröjan till honom. Den bar den vitryska människorättskämpen Ales Bjaljatskis namn och nummer 33 på ryggen – antalet månader Bjaljatski suttit fängslad i Vitryssland.

Hårdh säger att människorättsförsvarare i Vitryssland riskerar fängelse hela tiden:

– Vi ville överlämna den här gåvan till Christer Englund för att uppmärksamma situationen för människor som Ales och hans kollegor upplever varje dag.

Politiskt budskap

Hårdh, som hade köpt biljetter till matchen, stoppades vid den yttre säkerhetskontrollen. Sedan Englund kommit dit, och Hårdh lämnat ifrån sig tröjan, släpptes svensken in.

Englund, också ledamot i Internationella ishockeyförbundet (IIHF) säger att IIHF anser att tröjan innebar ett politiskt budskap, och att sådana inte är tillåtna.

– Alla politiska budskap är förbjudna i arenorna. Det spelar ingen roll i vilket land man spelar, säger Englund till TT.

Han säger att Hårdh och hans sällskap lämnade tröjan och Englund har i övrigt inga kommentarer till det som hände.

– De har släppts in på arenan och kan se matchen.

Bjaljatski greps och dömdes 2011 till 4,5 års fängelse för skattebrott, i en rättegång som internationella människorättsorganisationer fördömt som politiskt motiverad.

"Ett ansvar"

Att Vitryssland har fått VM har kritiserats hårt internationellt.

Hårdh säger att Sverige och svenska organisationer alltid har stöttat demokratirörelsen i Vitryssland och Viasna, den människorättsorganisation som Bjaljatskis startade 1996:

– Då har man också ett ansvar när man arrangerar den här typen av sportevenemang. Man kan inte separera sport och politik, det här är politik – i grund och botten – och då måste också Sverige och det Internationella ishockeyförbundet inse det och dra konsekvenserna av det.

Civil Rights Defenders samarbetar med Viasna. Hårdh säger att han inte sedan 2010 har fått komma in i Vitryssland, men nu fick en möjlighet med ishockey-VM.

– Vi vill passa på att ta tillfället i akt och träffa våra kollegor och lyfta fram deras utsatthet.

TOMAS BENGTSSON/TT

Följ ämnen i artikeln