Åtta av tio domare kränkta: "Bedrövligt"

Publicerad 2015-11-27

"Man får höra hur ful, dum och tjock man är, och alla könsord som finns"

Hot och kränkningar mot domare inom ishockeyn har kartlagts i en undersökning – och svaren är dystra.

Bland annat så svarar åtta av tio domare att de kränkts det senaste året.

– Helt bedrövligt. Många vill inte ens att deras familj ska gå på matcherna och jag vet unga domare som slutat på grund av det, säger förre domaren Thomas "Kuben" Andersson, nu expert i C More.

Thomas "Kuben" Andersson.

Att domare är i en utsatt position är inget nytt.

Inom ishockeyn har man sett en trist tendens och i somras valde Ishockeyförbundet tillsammans med stiftelsen Friends att undersöka exakt hur det ser ut både på elit- och föreningsnivå.

Svaren bekräftade tesen om att ishockeydomare rör sig i en miljö där de förväntas stå ut med att utsättas av nedsättande kommentarer, hånfulla skämt, hot om våld, negativt kroppsspråk och till viss del våld.

Åtta av tio domare svarade att de under det senaste året kränkts i yrket.

Nästan 15 procent är rädda för våld, hot nedsättande kommentarer eller andra kränkningar vid flera eller nästan varje tillfälle.

Thomas "Kuben" Andersson, som avslutade sin 26 år långa domarkarriär tidigare i år och nu jobbar som expert på C More är till viss del förvånad över siffrorna.

"Alldeles för många"

– Det är alldeles för många. Det ska inte behöva vara så. Samtidigt har jag sett många ungdomsmatcher och ser hur föräldrar, ledare och andra vuxna beter sig mot unga killar och tjejer som dömer.

Enkäten visar också att de som trivs bäst är domare på elitnivå medan domare mellan 13-18 år som dömer på föreningsnivå och de som har dömt från 0-1 år tenderar att trivas sämst.

– Jag tror att respekten för varandra blir större ju högre serie du kommer till. Samtidigt blir du som domare mer avtrubbad ju längre du håller på, säger Andersson som gjorde drygt 1100 matcher på toppnivå inom svensk ishockey.

"Kuben" vet domare som slutat på grund av stressen som kommer med jobbet och för att de inte vill att släkt och familj ska få höra det som sägs på läktaren. Redan nu är det svårt att rekrytera domare till de lägre nivåerna vilket kan få stora konsekvenser för sporten i framtiden, tror han.

"Vem säger det till en åttaåring?"

– Jag vet att SHL, allsvenskan och förbundet jobbar mycket med det här, men det är ett livslångt projekt.

– Jag pratade med en kille som dömer SHL, som bad om råd. Hans åttaåriga dotter kom hem från skolan och berättade att en kompis sagt att hennes pappa var så jävla dålig på att döma. Vem är det som talar om det för en åttaårig tjej eller kille...? Allt ligger på de vuxna.

Vad gav du honom för råd?

– Ring till skolan, be om ett möte med klassen där du berättar om vem du är och vad du håller på med. Träffar de människorna bakom så får de en helt annan bild och en förståelse för yrket och hockeyn.

Vad är det värsta du fått höra?

– Oj... svårt. Det är så här bra jag har blivit på att förtränga. Men man får höra hur ful, dum och tjock man är, och alla könsord som finns. Utan att ta till för stora ord..., men det är helt bedrövligt ibland.

– Att lite på skoj säga domarjävel är ett vedertaget ord numera. Men skulle jag säga 'hej kärringjävel' till dig är det plötsligt inte lika roligt längre.

– Det är inte kul att höra sådana ord. Men man tänkte att det får vara värt det för att det är ett så kul jobb. Samtidigt är det en konstig inställning. Skulle du vara på en vanlig arbetsplats och någon säger alla könsord du kan tänka dig skulle de bli anmälda. På en hockeyarena är det plötsligt okej.

Se delar av resultatet av undersökningen nedan.

Följ ämnen i artikeln