Frankrike chockade favoriten Kanada

Publicerad 2015-05-09

Det såg först ut att bli en lätt match för Kanada mot Frankrike. Kanadensarna gick upp i en 2-0 ledning efter drygt halva den första perioden. Därefter slappnade de av och bjöd in Frankrike som kunde kvittera till 3-3 i den tredje perioden. Men Jordan Eberle såg till att ge Kanada segern när han satte  slutresultatet 4-3.

Ishockey-VM

Tyler Seguin och Jordan Eberle hade efter 12 minuter sett till att Kanada hade 2-0 mot Frankrike. Med knappa tre och en halv minut kvar skulle fransmännen reducera genom Julien Desrosiers.

I den andra perioden spelade Kanada avslappnad och på halvfart men kunde trots det gå in i den andra periodpausen med en 3-1 ledning.

– Man driver inte mot mål och nöjer sig med skott från kanten. Man är lite för bekväm för att dra ifrån, säger Petter Rönnqvist.

Frankrike kom ikapp

Men i den tredje perioden var det ett mer fartfyllt Frankrike som kom ut på isen. Fransmännen pressade Kanada hårt och efter drygt sex minuter kom utdelningen.

Yorick Treville satte reduceringen i powerplay och bara halvminuten senare satte Damien Fleury kvitteringen.

Men två minuter efter kvitteringen fick Kanada chansen att ta tillbaka ledningen när Travichet visades ut för boarding. En chans kanadensarna utnyttjade genom Jordan Eberles andra mål i matchen.

– Frankrike gör en väldigt bra sista period. Och man visar att man inte riktigt är så dåliga som de visade under den andra perioden. När Kanada inte går för full maskin så kan Frankrike vara där och störa, säger experten Petter Rönnqvist i TV12:s sändning.

Ryssland hade lekstuga

Parallellt i Grupp B spelade Ryssland ut Vitryssland totalt. Efter en 1-0 ledning inför den andra perioden rann det i väg när Andriej Kastitsyn fick 2+10 för checking to the head.

Vladimir Tarasenko kunde enkelt sätta 2-0 i efterföljande powerplay.  Trean kom inte långt efter genom Vadim Shipachyov och motståndarna valde att byta målvakt. Ett byte som inte blev som de hade hoppats på.

Och när Jevgenij Malkin satte 7-0 bakom Igor Brikun i den tredje perioden var krossen ett faktum.

Målet var Malkins första i turneringen, samma Malkin som var blek för sitt Pittsburgh Penguins under Stanley Cup där han gick poänglös.

I och med förlusten tappar Vitryssland andraplatsen i gruppen till Ryssland och ligger just nu på en tredjeplats. En plats de kan förlora till Finland som spelar mot Slovakien klockan 16:15.