Rysslands ordförande vill se en förlust mot Finland i kväll

Det anser i alla fall Rysslands högste hockeybas – legendaren Vladislav Tretjak.

– Det vore bättre att spela mot Sverige i kvartsfinalen i Ostrava än Tjeckien i Prag, säger Tretjak till Sovjetskij Sport.

USA gruppvinnare efter seger mot Slovakien

USA besegrade mot Slovakien i eftermiddag – 5–4 efter förlängning.

Det satt hårt åt. USA hade 3–0 i inledningen av den andra perioden, men släppte in fyra raka mål mot ett vilt forcerande Slovakien.

Minnesota Wilds Charlie Coyle kvitterade i slutminuten av den andra perioden och efter en mållös tredje period kunde supertalangen Jack Eichel avgöra med blott 28 sekunder kvar av förlängningen.

Det innebär att amerikanerna vinner grupp B och att kvällens match mellan Ryssland och Finland avgör vilket lag som får Tre Kronor respektive Tjeckien i kvartsfinal.

Förutsättningarna:

Förloraren får möta Sverige, vinnaren Tjeckien.

Förloraren får stanna i Ostrava, vinnaren åka till Prag.

Förloraren slipper Kanada i en eventuell semifinal – vinnaren får däremot vid seger mot Tjeckien möta turneringens bästa och mest stjärnspäckade gäng med Sidney Crosby i spetsen i en semi.

Fyra nollor för Finland

Då uppstår frågan hur intresserade Ryssland och Finland är av att vinna kvällens match.

Vladislav Tretjak, ordförande för Rysslands ishockeyförbund, kom med ett lite kontroversiellt uttalande i dag.

– Det vore bättre att spela mot Sverige i kvartsfinalen i Ostrava än Tjeckien i Prag, säger den forne stormålvakten till Sovjetskij Sport.

Tretjak har också uppmärksammat Finlands styrkor i turneringen – försvarsspelet och framför allt målvaktsspelet (fyra nollor på sex matcher).

– Finland har alltid bra målvakter. Men det handlar inte bara om målvakterna, deras försvar har också fungerat bra, säger Vladislav Tretjak.