Petad, skadad och sågad – nu tar Turris revansch

Kanada enkelt till VM-final – efter nytt mål av 29-åringen

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Kanada är klart för VM-final efter att ha utklassat Tjeckien.

Lagets framgång är väntad – Kyle Turris succé är desto märkvärdigare.

”Vem vill ens ha honom?” skrev The Athletics journalist Adam Vingan efter 29-åringens floppsäsong i NHL.

Finland slet, svettades och offrade sig för att slå Ryssland och nå VM-final.

Kanada tog sig dit med en gäspning.

Semifinalen mot Tjeckien blev aldrig spännande, den var helt befriad från dramatik. 1–0 efter första perioden (Mark Stone). 3–0 efter andra (Darnell Nurse och Pierre-Luc Dubois). Vid ställning 4–0 i tredje perioden var SVT-experten Jonas Andersson snudd på uttråkad.

Petad till fjärdefemman

– Jag pratade lite med de kanadensiska kommentatorerna i paus. De... aaaah... gäspade nästan. De tyckte att det var lite avslaget. Den känslan delar jag, sa Andersson.

Semin slutade 5–1 och ska vi leta fram någon intressant historia kopplad till storsegern så är den om Kyle Turris.

Kyle Turris.
Foto: Petr David Josek / TT
Kyle Turris.

29-åringen är en av Nashville Predators bäst betalda spelare (sex miljoner dollar om året), men har inte levt upp till förväntningarna i vinter. Han har skadat sig, petats till fjärdekedjan, lidit av dåligt självförtroende och kraschat på plats 354 i NHL:s poängliga (blott 23 poäng).

– Att hitta tillbaka till rytmen efter en skada är svårt. Jag försöker bara få tillbaka självförtroendet och spela så som jag vet att jag kan. Jag har haft svårt att hitta dit. Det var frustrerande, det var kämpigt, sa Turris till lokaltidningen Tennessean inför VM.

Har vunnit 26 VM-guld

När ansedda The Atheltic-journalisten Adam Vingan betygsatte Nashvilletruppens insatser fick Turris D- – alltså underkänt.

”Predators borde överväga att byta bort Turris efter säsongen för att slippa åtminstone delar av hans lön. Men vem vill ha honom?” skrev Vingan i sin sågning.

VM har varit en upprättelse för Kyle Turris som utsågs till lagkapten och med målet mot Tjeckien står på totalt tio poäng.

Kanada har vunnit VM 26 gånger, senast 2016. Finland har förlorat sex av sina sju senaste VM-finaler och står kvar på två guld.

Lagen möttes i VM-premiären. Då skrällvann Finland med 3–1.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE