Hockeybråk med Finland

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-21

Spelare släpps bara ett år: De vill jävlas

FAJTEN Det svenska och det finska hockeyförbundet ligger i luven på varandra. En av de finska spelarna i elitserien är Luleås Pekka Saravo. Här i kamp med Fredrik Warg.

Ett hockeybråk rasar mellan Finland och Sverige. Finska hockeyförbundet vägrar skriva på transferkorten för mer än ett år – trots att spelarna har flerårskontrakt med sin svenska klubbar.

– Det är helt åt helvete, säger Timrås sportchef Kent Norberg.

Totalt finns 44 finländare i elitserien, som är en av få ligor i Europa utan begränsning av antalet EU-spelare. Finska hockeyförbundet och klubbarna i SM-liga tycker att det är för många.

Nu har finska förbundet bestämt sig för att bara skriva på transferkorten för ett år i taget. Vilket innebär att finska spelare med flerårskontrakt ändå inte är spelklara för mer än den här säsongen.

Något som har skapat stor irritation bland elitserieklubbarna.

– De skriver inte på transferkorten bara för att de vill skydda spelarna. De vill att de ska spela i Finland i stället, säger Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian.

Men enligt rätten om fri arbetskraftsinvandring inom EU kan inte Finland stoppa spelare som vill flytta till Sverige.

”Mer jobb för oss”

– Därför fattar jag inte varför de gör så här. Det skapar bara en massa mer jobb för oss, säger Moras Jan Simons.

– Det verkar som de bara vill jävlas.

Timrå – med sju finska spelare i truppen – har drabbats hårt:

– Det är helt åt helvete. Förutom en massa mer jobb innebär det en extra kostnad på 70 000 kronor per säsong, säger sportchefen Kent Norberg.

Förbundsnivå

Transferbråket är nu uppe på förbundsnivå. Tävlingschefen på Svenska ishockeyförbundet, Lars G Karlsson, ska ta upp frågan med finländarna på torsdag i samband med Internationella ishockeyförbundets kongress i Vancouver.

– Vi måste försöka lösa upp den här knuten, säger Karlsson.

Vad tycker du om deras agerande?

– Eftersom vi ska ta upp det här med finnarna har vi naturligtvis en avvikande uppfattning.