”Är ju mitt liv och rykte som har stått på spel”

Amatören döms till böter efter positiva dopningsprovet: ”Klart att jag inte mår bra”

Uppdaterad 2020-10-20 | Publicerad 2020-10-16

V75-hästen Malkin testades positivt för Triamcinolonacetonid efter ett lopp på Gävletravet 9 april i år.

Nu döms tränaren, amatören Hanna Forslin, till 10 000 kronor i böter.

– Jag har aldrig haft något att dölja och varit tydlig med vad som hänt från början, säger hon till Trav365.

Malkin vann loppet som var med på V75 den 9 april och det var Anders Eriksson som körde till seger på Gävletravet.

Efter loppet dopningstestades hästen och blev positiv. Även B-provet var positivt.

”Jag är extremt ledsen och förkrossad”, skrev tränaren Hanna Forslin på Twitter då.

”Kan inte undgå det strikta tränaransvaret”

”Det är genom analysresultaten klarlagt att Malkin haft triamcinolonacetonid i blodet vid dopningsprovet efter loppet den 9 april 2020”, står det i utredningen.

Det går också att läsa:

”Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer. Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige.

Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilket framgår av Karenstids- och förbudslistan. Av utredningen framgår att Malkin behandlades med Kenacort-T den 2 mars 2020, dvs 38 dagar före starten den 9 april 2020, samt att behandlande veterinär angett 28 dagars karenstid”.

Ansvarsnämnden väljer nu att döma ut 10 000 kronor i böter till Hanna Forslin.

Det har inte gjorts gällande att Hanna Forslin uppsåtligen eller av oaktsamhet föranlett att hästen fått i sig substansen. Hon kan dock som hästens tränare inte undgå det strikta tränaransvaret för det inträffade. Det kan inte anses som obilligt att utdöma påföljd. Påföljden ska bestämmas till böter”, står det.

”Jag har inte fått något svar...”

Till Trav365 säger amatörtränaren Hanna Forslin så här om domen från Svensk Travsport:

– Jag har aldrig haft något att dölja och varit tydlig med vad som hänt från början. De fastställer att jag inte brustit i uppsåt eller oaktsamhet men att jag ändå ska ha ett tränaransvar, trots att jag väntat längre än vad min veterinär hade sagt. Jag har inte fått något svar på vad jag skulle ha gjort i stället. Skulle jag ha väntat men hur länge. Skulle jag ha tagit egna dopningsprover.Jag kan säga att jag inte är förvånad över domen när jag tittar tillbaka på hur de skött hela ärendet. 

Hur mår du?

– Det är klart att jag inte mår bra över allt som hänt. Det är ingen bra känsla jag har nu även om vissa säger att det är bara att gå vidare. Det är lätt för folk att säga så men det är ju mitt liv och rykte som har stått på spel. Det som jag nu mår allra sämst av är att jag inte har fått några svar och blivit så dåligt bemött av de som hanterat ärendet. 

Kommer du att överklaga?

– Min första tanke är att jag inte gör det. Utredningen har dragit ut på tiden och jag känner väl att jag får ta mitt straff. Men rent principiellt skulle jag vilja överklaga och då handlar det inte om böter eller något sådant, utan att få upprättelse. Att få svar på vad jag skulle kunna ha gjort annorlunda. Hur långt tränaransvaret egentligen ska gälla. Jag har tagit hjälp av en jurist i utredningen men de uppgifter och synpunkter vi lämnade in har inte ens blivit bemötta. Jag ber om att få återkomma om vi överklagar eller inte, säger Hanna Forslin.

Följ ämnen i artikeln